Cerealfagdagen 2025: Norsk, sunt og bærekraftig
Mer norsk matkorn er et tema høyt på agendaen. Vi vil også løfte tema ved å presentere det seneste fra forskningen, Matkornpartnerskapet og bakerienes nye satsinger. Samtidig spiser folk mindre brød enn tidligere. Vi får innsikt i hva som gjøres for å stoppe denne nedgangen.
Dette blir en dag med faglig påfyll, praktiske tips og erfaringsutveksling.
Vi får også ta del i:
- Bakeskole; om å bake med norsk og bake uten tilsetningsstoffer
- Hva som skal til for å oppnå helsepåstander på bakervarer
- Hvordan samarbeid styrker både bonde, mølle og bakeri
- Den norske kulinariske brødarven
- Tiltak for å redusere brødsvinnet
Velkommen!
Cerealfagdagen arrangeres av Nofima, BKLF (Baker og konditorbransjens landsforening) og OBK (Opplysningskontoret for brød og korn)/Matprat
Registrering, mingling og kaffe fra kl. 8.30. Det faglige programmet starter kl. 9.00.
Konferensier er Wenche Aale Hægermark, kommunikasjonsleder i Nofima
Program
Tidspunkt | Tittel og foredragsholder |
9.00 | Velkommen ved forskningssjef Kristin Hollung i Nofima |
Utviklingen og ambisjonene for mer norsk matkorn, invitasjon er sendt til Landbruks- og matminister Geir Pollestad | |
Hva trengs for å sikre markedstilpasset norsk mathveteproduksjon ved Matkornpartnerskapet | |
Mer norsk brød i butikk: Norsk & godt – en industribakers erfaringer med mel fra norsk korn ved Amund Skrutvold i Bakehuset Urkraft med norsk havre ved Per Ole Arneberg i Mesterbakeren |
|
Bakeskolens første leksjon: Bak med norske råvarer | |
Pause | |
11.00 | De seneste forskningsresultatene om kvaliteten på norsk mathvete ved forsker Shiori Koga i Nofima |
Ned med brødsvinnet: Hvilke brødvaner skaper matsvinn, ved seniorforsker Valérie Almli i Nofima Refleksjoner på Matsvinnlov, fra aktører i korn-/brødbransjen ved forsker Aina Elstad Stensgård i Norsus |
|
11.50 | Lunsj |
12.50 | Hvorfor slutter vi med det som er bra for oss? Matprat og Opplysningskontoret for brød og korn jobber i samarbeid med bakeriene for å hindre nedgang i brødsalget. Vi får ta del i innsikt og prosjektstatus ved Matprat |
Bak så brødet kan bruke helsepåstander ved seniorforsker Simon Ballance i Nofima | |
Bakeskolens andre leksjon: Bak uten tilsetningsstoffer | |
13.50 | Pause |
14.10 | Matfatet Jæren: Samarbeid gjør oss sterkere. Vi får ta del i erfaringene til bonden, møllen og bakeriet, ved bonde Jon Lea driver gården Ystepikene, Marianne Aareskjold er møller og medeier i Stangeland Mølle og baker Umid Fotikh, leder Brustadbakeren AS |
Korn: Stolte tradisjoner og nye impulser ved forsker Annechen Bahr Bugge, SIFO/OsloMet og prosjektleder for FoodLessons | |
15.00 | Direktør Gunnar Bakke i BKLF (Baker- og konditorforeningens landsforbund) avslutter dagen |