Konditorer lager, pynter og setter sammen kaker.
Konditor er et kreativt yrke, der sammensetning av dekorative, fristende kaker og desserter med spennende smaker er konditorens spesialfelt. Som konditor må du forholde deg til moderne utstyr, strenge hygienekrav og delikate råvarer. Du må være i stand til å utnytte dyre råvarer på en økonomisk forsvarlig måte og sette sammen lekre utstillinger og ferdige varer.
Vanlige arbeidsoppgaver for konditoren:
- lage ulike typer kaker, søte bakervarer, desserter
- lage glasurer, kremer og konfekt
- lage dekor og figurer
- betjene og rengjøre nødvendig produksjonsutstyr
- vurdere kvalitet og pris på råvarer
- tilpasse resepter og produksjonsprosesser
- beregne deklarasjon (fortegnelse over varer) og næringsinnhold i de ferdige produktene
- jobbe for å tilfredsstille strenge krav til hygiene
En konditor bruker både tradisjonelle og nyere tilberedings- og konserveringsmetoder. Arbeidet består av både håndverk og maskinell produksjon. Økt påvirkning fra utlandet gjør at konditoren må være i stand til å hente inn og ta opp internasjonale impulser, samtidig som man beholder grepet om gamle nasjonale tradisjoner.
Konditoren har kunnskap om råvarepriser og kvalitet på råvarer.
Mange konditorer har også svennebrev som baker.
Hvor jobber konditorer ?
Som konditor kan du jobbe i bakerier, konditorier og i storhusholdninger som hoteller, restauranter eller cruiseskip.
Personlige egenskaper
En konditor bør ha interesse for matlaging, forming og smak. Du bør være kreativ og ha sans for farge og form. Du må kunne planlegge arbeidet og jobbe effektivt, samt være hygienisk og nøyaktig.