Møt Emil Norstrand
Emil Norstrand.
Konditorlærling Emil Norstad (18) har ønsket å jobbe med bakst siden tiendeklasse. Nå er han lærling hos W.B. Samson i Oslo.
Emil Norstrand.
Konditorlærling Emil Norstad (18) har ønsket å jobbe med bakst siden tiendeklasse. Nå er han lærling hos W.B. Samson i Oslo.
Født: 1996
Stilling: Lærling hos W. B. Samson
Studielinje: Restaurant- og matfag
Fordypning i Vg2: Konditorfaget
Fremtidsdrøm: Jobbe med baker- og konditorfaget
Klokka har slått ni. Allerede er det travelt i hovedlokalene hos W.B. Samson i Gyldenløvesgate. Konditorlærlingen Emil Norstad har vært på jobb siden åtte, og møter oss i full uniform.
– Jeg har vært i praksis her siden januar. Fremdeles lærer jeg mange nye ting, og trives godt. Jeg starter klokka åtte, og jobber med kaker til klokka blir fire. Det var jo det jeg hadde lyst til, forteller konditorlærlingen.
Norstad er oppvokst i et hjem med mye kakebaking og matlaging. Hos han var det alltid pappa som laget middagen, mens mamma bakte kaker. Det var her alt startet.
– Jeg har alltid likt å spise kaker, og siden både foreldre og besteforeldrene bakte mye har interessen alltid fulgt meg. Det var gøy å hjelpe til med kakene, og det gikk raskt fra å være en interesse til et yrkesvalg. Jeg har ikke vært i tvil om hva jeg skal gjøre med livet mitt siden tiendeklasse.
– Min drøm er å holde på med dette i mange, mange år. Jeg har blitt bitt av basillen.
Konditorlærlingen var derfor fornøyd da han fikk tilbud om lærlingplass hos W.B. Samsoni Oslo. Han hadde jobbet der fast hver fredag, og fikk spørsmål om læreplass i desember. Da var han sikret jobb i et halvt år.
– Jeg hadde flaks med denne lærlingplassen. Etter å ha jobbet hos Samson en stund visste jeg at miljøet var bra, og grep muligheten da jeg fikk den. De er veldig flinke til å lære bort ting, og en av de jeg gikk på skole med er også lærling her, sier han.
Etter et halvt år hos Samson, har Norstad lært flere nye teknikker. Han klapper kaker annerledes, og kan flere sprøyteteknikker enn før. De største utfordringene kom den første måneden – mye jobbing og ståing, men desto mer læring.
– Du blir aldri ferdig utlært. Jeg blir stadig satt til nye oppgaver alene, og tar det som regel greit. Feiler jeg, har jeg lært til en annen gang. Det er takhøyde for det hos Samson, sier han.
Likevel gleder han seg til å gå videre. Han vil jobbe i mindre og større firmaer, lære nye teknikker og virkelig vise hva han er god for.
– Jeg vil først og fremst utdype mine kunstneriske egenskaper, og lære mer om kakepynting. Du har mye frihet innen konditorfaget, men du må holde deg oppdatert og være villig til å lære, sier konditorlærlingen.
Norstad beskriver lærlingtiden så langt som givende. Han tror de aller fleste har godt av et par år i praksis, selv om læringskurven er bratt.
– Det du lærer som lærling hjelper deg senere. Jo mer du blir vant til, jo flinkere blir du. Etter hvert kan du alle de nye tingene, og får lage kakene og pynten selv. Det gir meg en god følelse, i alle fall, forteller han.
Etter lærlingtiden skal Norstad gå påbygg for generell studiekompetanse. Deretter går ferden til militæret. Etter det vil han fortsette som baker eller konditor, helst et sted der han lærer mer om desserter og kaker.
– Min drøm er å holde på med dette i mange, mange år. Jeg har blitt bitt av basillen. Du jobber med et håndverk, og kan lage bakverk du er stolt av. Gjør det du har lyst til – det er det som teller, sier konditorlærlingen.
For konditor og landslagsutøver Marthe Kilen var karrierevalget enkelt. Helt fra hun var liten har hun visst at hun ville jobbe med mat.
Frida Magnussen (18) gikk fra Studiespesialisering til Restaurant- og matfag. Den unge konditorspiren angrer ikke et sekund.
Ellen – Christine begynte tidlig å interessere seg for matlaging, og spesielt godt likte hun å bake. Da hun var ti år, lagde hun ofte middag - og mye bakverk - til resten av familien.