Møt Frida Magnussen
Frida Magnussen.
Frida Magnussen (18) gikk fra Studiespesialisering til Restaurant- og matfag. Den unge konditorspiren angrer ikke et sekund.
Frida Magnussen.
Frida Magnussen (18) gikk fra Studiespesialisering til Restaurant- og matfag. Den unge konditorspiren angrer ikke et sekund.
Født: 1997
Skole: Etterstad VGS
Studielinje: Restaurant- og matfag
Fordypning i VG2: Konditorfaget
Lærlingplass: Hotel Bristol
Fremtidsdrøm: Åpne eget konditori
– Er du virkelig interessert i faget? Da bør du absolutt velge yrkesfag. Jeg føler at jeg får flere utfordringer, og har bedre kunnskap om hva som venter når jeg er ferdig utdannet, forteller Frida Magnussen.
Magnussen går VG2 Matfag, med fordypning innen Konditorfag. Når vi besøker henne på Etterstad videregående lager hun sjokolademousse, tilsatt bringebær. Det er det hun liker aller best å lage.
– Mousse er veldig gøy å tilberede. Men egentlig liker jeg jo å lage det meste – fromage, kaker, paier... Hva som helst, forteller konditoreleven.
Magnussen er storfornøyd med å ha valgt konditorfaget. Hun beskriver både læreplan og studiemiljø som spennende og variert, der nærmest alle er engasjerte og innstilt på å lære mer.
– De som ikke er interesserte i å bli baker eller konditor slutter som regel i løpet av førsteåret. Ryktet er at det er lett å komme inn, og de som har vært her på praksisdager tenker bare på at det er gøy å lage mat. Men vi gjør jo faktisk en jobb, som absolutt kan være krevende, forteller eleven.
- Er du virkelig glad i faget, bør du absolutt velge yrkesfag.
Frida Magnussen
En typisk dag for Magnussen starter slik: Oppmøte klokka åtte, i full uniform. På morgenen får de enten en lærervalgt oppgave, eller de kan lage en oppskrift de selv tar med – ofte innenfor et gitt tema. Så starter de med hygiene og oppgaven, som regel med tidsfrist til klokka 12. Da er det duket for oppvask og hygiene igjen. Alle deltar. Ingen skal sitte igjen med oppvasken alene.
– Det er stor frihet innen faget. Vi får ta med egne oppgaver, som for eksempel innen hvetebakst. Der skiller vi mellom søtt eller salt, mens de som lager desserter kan lage fromage eller mousse.
Når Magnussen i sommer er ferdig med VG2, skal hun inn i praksisperioden. Hun har fått lærlingplass i konditoriet hos Hotel Bristol, og er klar for å lære nye ting. Skoletiden har absolutt hjulpet med å forberede henne til yrkeslivet.
– Det er mye å lære seg. Selv om lærebøkene er tunge, er det heldigvis mest praktisk arbeid vi gjør. De tekniske spørsmålene får vi på innleveringer – det viktigste er det vi lærer rent praktisk.
På sikt ønsker Magnussen å åpne et eget konditori. I den sammenheng er kunnskap om produksjon, samt inn- og utsalg, viktig å ha tillært seg.
Hun fikk konditorinteressen fra sin mor. Magnussen har alltid hjulpet til med matlaging hjemme, og følte hun virkelig traff når hun fikk jobbe med kaker og desserter.
– Du legger sjelen din i det du lager. Konditorer har mye til felles med kunstnere, faktisk – det handler om de små finessene, detaljarbeidet og håndverket. Hvis du har lyst til å bli konditor, bør du absolutt ta Konditorfag.
Magnussen gleder seg til lærlingperioden, men desto mer til hva som venter etter de praksisperioden hos Hotel Bristol. Hun har vurdert utdanning i utlandet, mer spesifikt i Danmark.
– Danmark tilbyr mange muligheter for de som jobber i matbransjen. Det er flere mindre konditorier og bakerier der, for eksempel. Jeg vil lære mer om dandering og hvordan man legger opp en tallerken. Det er de små detaljene som teller, forteller Magnussen.
– Du legger sjelen din i det du lager. Konditorer har mye til felles med kunstnere, faktisk det handler om de små finessene, detaljarbeidet og håndverket.
Frida Magnussen
Magnussen tror de fleste som er genuint interessert i et emne har godt av å gå yrkesfag. Selv har hun lært mye om industrien, og fått verdifull erfaring til hun skal ut i jobb.
– Å velge yrkesfag er det beste jeg har gjort. Du får mye erfaring, og samarbeider så vel som å jobbe alene. Det er noe man må lære seg før man går ut i jobb, som ikke alltid er like lett i begynnelsen.
Hun anbefaler alle som går med en baker, konditor eller kokk i magen om å gå Restaurant- og matfag.
– Ikke hør på de som sier at lønnen er dårlig, eller at du er låst til det faget du utdanner deg innenfor. Du skal jobbe med det du liker å jobbe med – ikke tenke på hva alle andre gjør. Følg din egen vei, og lytt til hva hjertet og magen sier. Jeg er kjempeglad for at jeg gjorde det, forteller Magnussen.
For konditor og landslagsutøver Marthe Kilen var karrierevalget enkelt. Helt fra hun var liten har hun visst at hun ville jobbe med mat.
Ellen – Christine begynte tidlig å interessere seg for matlaging, og spesielt godt likte hun å bake. Da hun var ti år, lagde hun ofte middag - og mye bakverk - til resten av familien.
Konditorlærling Emil Norstad (18) har ønsket å jobbe med bakst siden tiendeklasse. Nå er han lærling hos W.B. Samson i Oslo.