Årets Bakeri 2022 er kåret!
Foto: Stokkøy Bakeri.
Gratulerer så masse til Stokkøy Bakeri som herved er kåret til Årets Bakeri 2022.
Foto: Stokkøy Bakeri.
Gratulerer så masse til Stokkøy Bakeri som herved er kåret til Årets Bakeri 2022.
Hele 20 bakerier var nominert til Årets Bakeri 2022, men det er Stokkøy Bakeri i Åfjord kommune, på den lille øyen som heter Stokkøya, som i år går av med seieren.
Følgende 8 kriterier dannet grunnlaget for vurderingen:
I år la juryen særlig vekt på bedriftens fokus på samfunnsansvar, og tok spesielt hensyn til:
Kåringen av Årets bakeri 2022 tar i år utgangspunkt i samfunnsansvar og hvordan det enkelte bakeri jobber med konkrete bærekraftige tiltak i sitt bakeri.
Vi har lagt bak oss en konkurranse som ga oss mange gode kandidater, og hvor 3 finalister til slutt har blitt presentert gjennom media sammen med muligheten for bransjen å stemme på sitt bakeri. Alle disse 3 har vært svært gode kandidater til Årets Bakeri 2022, og det har heller ikke i år vært noen enkel kåring for juryen.
Det som har satt litt ekstra preg på årets kåring er selvsagt den vanskelige driftssituasjonen som mange bakerier plutselig har havnet i som følge av en uforholdsmessig høy økning av strømkostnader og derav generell usikkerhet på driften fremover. Juryen har valgt å følge de opprinnelige kriterier for konkurransen og gjennomføre konkurransen akkurat slik vi pleier. De store usikkerhetsfaktorene får være det de er – og vi er klar over at dette skaper svært stor uforutsigbarhet for mange. Hva fremtiden vil bringe er det ingen som har kontroll på for tiden.
Vi har hatt gleden av å dypdykke i tre spennende bakerier, som alle har jobbet med samfunnsansvar i praksis gjennom sin drift. Disse 3 har også utmerket seg med sine bærekraftige løsninger i hverdagen, og viser til gode resultater herfra. Vi har likevel klart å kåre en tydelig vinner!
Årets vinner utmerker seg i en egen divisjon når det gjelder den grunnleggende gjennomtenkte og gjennomførte filosofien på samfunnsansvar, som har vært hele grunnlaget for etableringen av bakeriet. Bakeriet jobber etter en langsiktig strategi – som har ført dem frem til nominasjon, og nå som vinner av konkurransen.
Vi ser at dette bakeriet kan være til stor inspirasjon for bransjen, og også en måte å overleve i bransjen på. De har en flerfunksjonell modell, hvor det er flere elementer i tilknytning til bakeriet som skaper en helhet. Filosofien som ligger til grunn har betalt seg over tid, de har valgt å knytte til seg spisskompetanse på ulike områder, og blir et sted hvor folk flytter hjem igjen.
De samarbeider tett med andre næringsaktører for konkrete svinn-tiltak. Frukt fra dagligvarebutikken som ikke lenger kan selges blir brukt i bakeriet og de bruker heller ikke varer i produksjonen som ikke er betegnet som bærekraftige (som f.eks. avokado).
Ute på denne øyen finnes altså et bakeri som blir å betegne som selve livsnerven i et lokalsamfunn, der bakeriet er hovedingrediensen og utgangspunktet for hele modellen hvor de jobber aktivt for å skape et bærekraftig og livskraftig lokalsamfunn som kalles Bygda 2.0. Her er historiefortellingen levende og i fokus – hele tiden.
Det er med stor respekt for en langsiktig tenkende og filosofisk gjeng med entusiaster vi velger å kåre Stokkøy Bakeri som vinner av årets konkurranse.
Gratulerer!