Matproduksjon står for nesten en tredel av klimagassutslippene, derfor kan våre matvalg i stor grad bidra til å redusere klimagassutslipp og global oppvarming. For å beregne hvor store klimagassutslippene fra matproduksjonen er, regner forskerne alle klimagassene om til kilo med CO2 (CO2 -ekvivalenter) og hvor mye de ulike faktorene vil bidra til global oppvarming i 100 år framover.
Visste du at:
Rug ligger på topp når det gjelder innhold av kostfiber (ca. 16%), og kornet er i tillegg rikt på mineraler og vitaminer. Rug inneholder også en type bioaktive komponenter, som ser ut til å beskytte mot hormonelle krefttyper og hjerte- karsykdommer.
Grønnsaker, frukt og korn skiller seg ut ved å ha gjennomgående lavere klimaavtrykk enn kjøtt og animalske produkter. I tillegg krever plantene mindre ressurser som vann og areal enn det kjøttproduksjonen gjør. Mens en kilo brød i snitt gir et utslipp på 0,9 kilo CO2-ekvivalenter, gir en kilo storfekjøtt et utslipp på 22,7 kilo CO2-ekvivalenter. Så om du vil ta et tak for klimaet, bytt ut noen kjøttmåltider med fullkorn. Du kan for eksempel bake et rugbrød etter oppskrift fra en landslagsbaker.
Det å spise fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer forebygger dessuten hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm. Fullkorn har et høyt innhold av fiber, som er godt for fordøyelsen og tarmfloraen vår. Fullkorn er i tillegg rikt på vitaminer, mineraler og antioksidanter. Grove kornprodukter kan også bidra til å holde vekta, da fiberrik mat gir god metthetsfølelse og har et naturlig lavt energiinnhold. Bruk Brødskala'n for å gjøre det enkelt å velge det groveste brødet.
Bli med å feire Fullkornsdagen og ta et klimavennlig matvalg!
Spis #Merav #Meravgrovt