Dommergruppen består av hoveddommer Knut Harald Sørdal (Tangen vgs.), Cathrine Nilsen (Britannia Hotel), Hege Andersen (Sirkus Renå) og regjerende Norgesmester, Tonje Holtungen (Sjokolade Salongen). De er nå ferdige med det innledende arbeidet, og gleder seg nå til å se resultatet av kreativiteten og den harde treningen til finalistene som skal konkurrere den 16. februar. Alle dommerne vet godt hvor mye jobb som ligger bak deltagelse i en konkurranse som dette.
- For å nå til toppen i konkurranser er det er viktig med lidenskap for det du driver med, sier Knut Harald. Han er tidligere deltager og trener på Baker- og Konditorlandslaget. - Man må jobbe rent og nøyaktig, fokusere på smak, utseende, og skape en wow-effekt, sier hoveddommeren.
Hege Andersen, som også er tidligere deltager og trener på Baker- og Konditorlandslaget, sier at for å nå til topps må du må være treningsvillig og terpe på alt du skal lage. - Du må ikke telle timer, du må se gleden i å bli bedre og bedre. Ikke minst må du forstå hva du holder på med, ha energi, være positiv og ikke se problemer, men løsninger, sier Hege.
Verdt innsatsen
Alle dommerne er enige i at uansett hvor krevende det kan være, er arbeidsmengden verdt det.
- Å være med i konkurranser er utrolig givende. Ikke bare selve konkurransen, men veien dit! Alt man lærer, og at man pusher seg selv faglig! Hard jobbing betaler seg, sier Tonje.
- Ved å delta i konkurranser, utvikler du deg sterkt faglig. Ta sjansen og mål deg med andre dyktige konditorer i Norge, råder Knut Harald.
Hege sier at det kjekkeste med konkurranser er alt du lærer, du lager produkter som du aldri lager på jobb. Og så treffer du nye flinke folk.
- Man lærer svært mye om seg selv, både under oppkjøring til, og i selve konkurransen. En ting er den faglige kompetansen som blir fremmet mange hakk, en annen ting er hvordan man jobber under press, tempo, ryddighet og ikke minst det å knytte kontakt og bli kjent med masse andre fagfolk; man får et mye større nettverk, sier Cathrine
- Man tvinges til å være kreativ, til perfeksjon, man lærer seg nye produkter og lærer seg å stå inne for et produkt 100%. Jeg har vært med i en god del konkurranser med varierende resultat; alt fra første plass til en god del "delt" fjerde. Uansett resultat har jeg aldri angret ett sekund på deltagelse. Jeg kommer ikke på en eneste negativ faktor i forbindelse med å konkurrere, uansett resultat, avslutter Cathrine med et smil.