Listen er lang over fullkornets gode egenskaper, og de siste ukene har vi gått gjennom en del av dem. Vi ønsker med Fullkornsdagen å skape oppmerksomhet rundt viktigheten av fullkornet i norsk kosthold, både når det gjelder helsefordeler, klimafordeler og dets rolle i vår kultur.
I tradisjonell norsk kost er brød en viktig del. Det er ikke uvanlig med 3-4 brødmåltider om dagen, og grovbrød er vanlig for mange. Likevel er det bare en av fire som får i seg den mengden fullkorn som er anbefalt av helsemyndighetene. Helsemyndighetenes anbefalinger er basert på nasjonal og internasjonal forskning, som konkluderer med at det å spise fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer forebygge hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm. Grove kornprodukter kan også bidra til å holde vekten.
53% av fiberinntaket vårt kommer fra grove kornprodukt, og er dermed den største kilden til fiber i kostholdet vårt. Ekstra grovt brød, dvs. brød merket med 4 kakestykker på Brødskala'n, gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød.
Siden 2016 har vi i Baker- og konditorbransjens landsforening samarbeidet med helsemyndighetene for å øke inntak av grove kornprodukt i befolkningen. Målet er å øke inntaket med tjue prosent. Samarbeidet er en del av intensjonsavtalen for et sunnere kosthold, en avtale mellom helsemyndighetene og mat- og drikkenæringen. Innsatsområde fire i avtalen, #Merav, koordineres av Baker- og konditorbransjens Landsforening, Sjømat Norge og Norges Frukt- og Grønnsakgrossisters Forbund. Målet med #Merav er å øke konsumet av frukt, bær og grønnsaker, grove kornprodukter og sjømat. Sammen skal aktørene gjøre det lettere for forbrukeren å ta sunnere valg.
Bruk Brødskala'n, spis #Meravgrovt