− For oss er det viktig å vise muligheter i mat- og måltidsbransjen, ikke minst i baker- og konditorbransjen, sier direktør i Baker- og Konditorbransjens Landsforening, Gunnar Bakke. Ved å lage disse filmene, ønsker vi å vise at videregående skole ikke handler om hva du blir, men heller om hva du lærer. Smak deg frem-filmene viser den viktige kompetansen og de ettertraktede egenskapene de unge får ved å velge nettopp restaurant- og matfag – og det er ikke rent få, sier Bakke.
Filmer som når ut til de unge
Filmene i Smak deg frem-kampanjen består av korte episoder der unge selv forteller om sin skole- eller jobbhverdag. Hver film viser hverdagen til elever, lærlinger og unge fagarbeidere som har valgt ulike retninger innen restaurant- og matfag, og gir et ærlig innblikk i hva du lærer.
Dette er tredje året Smak deg frem-kampanjen dras i gang. Smak deg frem-universet ble først lansert i 2020, og i fjor ble filmene i kampanjen sett nesten 6 millioner ganger i sosiale medier. Samtidig har søkertallene til restaurant- og matfag stabilisert seg etter flere år med fallende tall.
Sikker arbeidsplass
Baker- og konditorbransjens Landsforening håper på en større bevissthet rundt hva man faktisk lærer på restaurant- og matfag og at VG2 Baker- og konditorfag vil tiltrekke seg flere søkere fremover. − Kompetansen man sitter igjen med er bred. Jeg håper flere ser muligheter i denne bransjen, sier Bakke, og legger til: De som satser på en karriere innen mat- og måltidsbransjen, er nærmest sikret jobb i fremtiden!
− Bransjen har et stort behov for faglært arbeidskraft. Med utdannelse som baker eller konditor har man store karrieremuligheter innenfor næringen ikke bare i Norge, men i hele verden, sier Bakke.
Bredt samarbeid
Prosjektet er et samarbeid mellom NHO Reiseliv, Baker- og Konditorbransjens Landsforening (BKLF), NHO Mat og Drikke, NHO Service og Handel, Hovedorganisasjonen Virke, Fellesforbundet, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), Norske Kokkers Landsforening (NKL) og Foreningen for Opplæringskontorene i Restaurant- og Matfag (FORM). Prosjektet har også fått midler fra Landbruks- og matdepartementet (LMD)