SSB publiserte 24. november statistikk for grensehandel i tredje kvartal 2023. Tallene viser at mat- og dagligvarer utgjorde 41 prosent av handlekurven, mens alkohol, tobakk, brus og godteri utgjorde 34 prosent. I løpet av årets ni første måneder har nordmenn grensehandlet for nærmere syv milliarder kroner.
Må lukke avgiftsgapet
- Når varer som har høye avgifter i Norge er attraktive for norske grensehandlere og dermed utgjør en så stor del av grensehandelskurven, viser dette også hvor løsningen på grensehandelen ligger; nemlig å lukke avgiftsgapet mellom landene, sier Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.
- Grensehandelskurven domineres av produkter som får stor oppmerksomhet i debatten om virkemidler for å bedre folkehelsen. Når vi vet at 45 prosent av befolkningen bor mindre enn en to timers kjøretur fra Sverige, er avgiftsøkninger på autopilot, slik regjeringen legger opp til i statsbudsjettet for 2024, ikke svaret, sier Brubakk.
Dyrtid påvirker grensehandel
Grensehandelen er ikke på samme nivå som i rekordåret 2019, men tallene viser at grensehandelen er på vei tilbake etter pandemien og stengte grenser. Statistikken viser også at grensehandelen har vært noe lavere enn samme periode i 2022. – Det er ingen tvil om at krevende økonomiske tider som påvirker folks lommebok, også påvirker grensehandelen. Prisveksten i Sverige så langt i år har vært sterkere enn i Norge, og i tillegg kommer faktorer som økte drivstoffpriser som gjør selve reisen dyrere, sier Brubakk.
Les mer om utviklingen i grensehandelen hos NHO Mat og Drikke.