De tretten første dagene av desember selges det seksti tusen lussekatter i Baker Hansens bakeriutsalg i Oslo, Asker og Bærum. Utfordringen med å rulle alle denne S-formede baksten på toppen av den daglige produksjonen, har de løst på en måte som ikke bare er uvanlig, men også svært hyggelig.
Det er god stemning i bakeriet til Baker Hansen denne mandagsmorgen i begynnelsen av desember. Litt over 20 personer er samlet for å være med på lussekattproduksjon. De fleste av disse er ikke å se i bakeriet til vanlig.
- Vi får hjelp av venner og familie, folk fra bakeriutsalgene, de på kontoret og Leverandørene våre. I dag har vi blant annet med Morten Veiby fra Idun og Mari Prestløkken fra Bako. Det er blitt en juletradisjon for mange å komme hit og hjelpe til med lussekattbakingen, forteller bakermester Gunnar Solberg.
Og de som står rundt bakebordet nikker og smiler for å uttrykke sin enighet. Også bakermesteren syns det er noe spesielt med de dagene de produserer lussekatter.
- Det er utrolig moro! Vi produserer alle lussekattene på seks dager, og det er alltid god stemning. At så mange har lyst å hjelpe til for at vi skal klare å produsere nok lussekatter, er helt fantastisk. Det er forskjellige folk som kommer hver dag vi har lussekattproduksjon, og da blir det jo litt sånn intern konkurranse. Alle har lyst til å slå de andre "lagene" hva angår antall vi klarer å rulle. Det gjør det ekstra gøy, smiler Solberg mens han putter emnene som skal bli til lussekatter inn i utlangeren i et tempo det er vanskelig å følge med på. Han avslører at han kjenner det godt på kroppen etter noen dager med lussekattbaking.
I andre enden av utlangeren står åtte personer rundt et bakebord og former "pølsene" som kommer ut av maskinen til S-formede lussekatter. De har det gøy med rullingen og hverandres selskap. På et annet bord står en gjeng og putter rosiner i de ferdige emnene. Her står blant andre Annette Julie Qvist som driver Baker Hansen-utsalget på Stabæk. Da hun startet sin karriere i Baker Hansen for tjuefem år siden, var ikke lussekatter en del av assortimentet deres.
- Det måtte jeg gjøre noe med, og jeg overtalte Gunnar til å innføre lussekatter i bakeriet til Luciadagen. Jeg er opprinnelig fra Sverige, og der er Luciafeiringen omtrent like stor som 17. mai i Norge. Barna gleder seg i ukesvis til å gå i Luciatog, og lussekatter er en selvsagt del av feiringen. Det er utrolig hyggelig å være med å bake og dermed bidra til at vi kan få lussekatter i alle Baker Hansens utsalg, sier den kanskje ivrigste lussekattbakeren av dem alle.
På Baker Hansens glutenfrie bakeri er det også lussekattproduksjon i dag. Her er de fem stykker som baker lussekatter, og det er ingen maskiner som hjelper dem.
- Vi produserer ikke like stor skala som i hovedbakeriet, men vi lager rundt åtte tusen lussekatter disse to ukene. De er alle gluten- og melkefrie, forteller daglig leder i Baker Hansens glutenfrie, Magnus Hals.
Men hvor mange lussekatter spiser kundene til Baker Hansen før selve Luciadagen?
- Vi selger jo en del i hele perioden. Det begynner rolig, og så tar seg opp litt og litt fra første desember. Det er selvsagt på Luciadagen vi selger mest, og vi har allerede fått bestilling på førti tusen lussekatter til den 13. desember sier Solberg.
Når klokka blir tolv er lussekattproduksjonen over for i dag og det er på tide med en velfortjent lunsjpause. Fire timer intens innsats fra alle som har vært med å bake, resulterte i 11.300 lussekatter. Klarte de å slå rekorden til de som var her forrige uke?
- Ja, dette var det beste til nå i år, så nå er vi godt på vei til seksti tusen. Kanskje klarer vi mer i år, smiler en fornøyd bakermester.
Lussekatter er det tradisjonelle bakverket som hører til luciafeiringen. Skikken kommer opprinnelig fra Sverige, men tradisjonen er også tatt opp og gjort til en fast matskikk i førjulstiden i Norge.
Fra gammelt av fikk gjerne buskapen noe ekstra godt, en «lussebit» for å verne seg mot onde makter den farlige lussenatten. Etter hvert ble det skikk at også menneskene fikk en ekstra god frokost luciadagen. På begynnelsen av 1800-tallet ble det vanlig på storgårder i Vest-Sverige at en ung kvinne, utkledd som engel med en krans av levende lys i håret, serverte lussefrokost for herskapet før soloppgang på luciadagen. Dette er sannsynligvis opphavet til skikken med servering av lussekatter (Store norske leksikon).
Lussekatter
Har du lyst å prøve Baker- og Konditorlandslagets lussekatter? I denne oppskriften må du starte med å bløtlegge safran i cognac dagen i forveien.