Ditt gamle utstyr kan gi brød til folk i nød

Publisert

I Kiev finnes det et inkluderende bakeri som har mettet folk i krigsherjede områder siden krigen startet i februar i fjor. De har bakt 1000 brød hver dag, og disse har blitt kjørt ut og donert til folk i nød. Nå ber de den norske bakerbransjen om å donere utstyr som ikke er i bruk.

Bakeriet, som har navnet Good Bread from Good People, har lenge vært en arbeidsplass som har gitt folk med mental lidelse mulighet til å delta i arbeidslivet. Da krigen brøt ut, begynte bakeriet å bake brød og kjøre ut til folk i fronten. I disse områdene finnes det mange som ikke klarer å skaffe brød på andre måter; gamle, syke, soldater og mange andre som er i nød. Det siste året har de blitt mettet av brødet fra Good Bread from Good People.

Uten strøm

Den siste uken har bakeriet mistet strømmen, og de har ikke klart å produsere mer enn 300 brød på en uke. Nå har den norske frivillige organisasjonen, Ukraine Frontline Emergency Aid, sendt et aggregat til bakeriet i Ukraina, og planen er å sende to busser med arbeidsklær og utstyr til Kiev innen kort tid. En elektriker skal også være med. Bakeriet har 32 ansatte som er på jobb hver dag, i håp om å få strøm en time eller to. Dersom de får strøm har de kapasitet på ca. 1400 brød pr. dag, nok til å mate fem til seks tusen mennesker.

La ditt gamle utstyr komme til nytte

Good Bread from Good People er avhengig av donasjoner, da de selv donerer bort alt de produserer til folk i nød. Utstyr er heller ikke stor tilgang på i det krigsrammede landet, og nå har bakeriet laget en ønskeliste med det utstyret de trenger for å fortsette brødforsyningen. Ønskelisten er en spiral-elter på 130 kg og en på 250 kg og hevekurver til 400-500 gram.

Folk som bor ved frontlinjene mottar daglig brød fra Good Bread from Good People. Foto fra Good Bread sin hjemmeside.

Planen er å også hjelpe andre bakerier i samme situasjon som Good Bread, og derfor ønsker Ukraine Frontline Emergency Aid også å ta imot alt av utstyr og maskiner som kan komme til nytte, slik at de kan fylle opp bussene. Meld inn hva dere har, er altså oppfordringen til Norges bakerbransje.

- Vi trenger også aggregater og donasjoner for å frakte utstyr og kjøpe deler til bakeriene, sier daglig leder i Ukraine Frontline Emergency Aid, Fabian T. Falch. – Tenk om vi fra Norge, med din hjelp, kunne brødfø 100.000 mennesker hver dag innen sommeren 2023. Det ville være noe å skrive hjem om det, sier Falch.

Så har du noe utstyr stående, og du ønsker å hjelpe bakerbransjen i Ukraina til å hjelpe de som trenger det mest, ikke nøl med å kontakte Frontline Emergency Aid. De kan komme og hente utstyret før de kjører av gårde til Kiev. Kontakt Fabian på tlf: 906 33 883 eller e-post: fabian@rscs.no , eller du kan sende skjema via hjemmesiden: https://frontlineemergency.no/ eller via Facebook: https://www.facebook.com/UkraineEmergencyAid

Fagkunnskap og matsikkerhet

Situasjonen i Ukraina gir oss alle en påminnelse om hvor viktig det er å kunne forsyne oss selv med mat, og ikke minst hvor viktig det er å styrke og beholde fagkompetanse i landet. For oss her i Norge er det lett å ta for gitt at vi kan kjøpe ferskt brød og andre dagligvarer hver dag. Men hva om det oppstod en situasjon som blokkerte leveransen av varene vi i dag importerer fra utlandet? De færreste nordmenn er klar over at over 30% av brød- og bakervarer i norske butikker er av utenlandsk opprinnelse. I tillegg er om lag 50% av mathveten i Norge importert. Hva om de høye strømprisene og økende råvarepriser gjør at flere norske bakerier ser seg nødt for å stenge? I verste fall vil vi bli enda mer avhengige av import, og med det miste fagkompetanse og baketradisjoner. Dette kan utgjøre en risiko for vår matsikkerhet.

- Ved å støtte bakere i Ukraina, kan vi sette søkelys nettopp på viktigheten av fagkunnskap og matsikkerhet. Dette er to faktorer som henger sammen, og som har fått en ny aktualitet med krisene som har berørt oss de siste årene. Ved å hjelpe ukrainske bakere med å hjelpe sine egne folk, vil vi også knytte bånd mellom den norske og ukrainske bakerbransjen. Slike bånd kan bli viktige for norske bakerier i fremtiden, da mangel på arbeidskraft er økende, sier Gunnar Bakke, direktør i Baker- og Konditorbransjens Landsforening.

I fjor arrangerte BKLF en innsamlingsaksjon via UNICEF på vegne av bakerbransjen i Norge.