Listen er lang over fullkornets gode egenskaper. Ved å feire Fullkornsdagen, ønsker vi å skape oppmerksomhet rundt viktigheten av fullkornet i norsk kosthold, både når det gjelder helsefordeler, klimafordeler og dets rolle i vår tradisjon og kultur.
I tradisjonell norsk kost er brød en viktig del. Det er ikke uvanlig med 3-4 brødmåltider om dagen, og grovbrød er vanlig for mange. Likevel er det bare en av fire som får i seg den mengden fullkorn som er anbefalt av helsemyndighetene. Helsemyndighetenes anbefalinger er basert på nasjonal og internasjonal forskning, som konkluderer med at det å spise fullkorn, grove kornprodukter og fiberrike matvarer forebygge hjerte- og karsykdommer, type 2-diabetes og kreft i tykk- og endetarm. Grove kornprodukter kan også bidra til å holde vekten.
53% av fiberinntaket vårt kommer fra grove kornprodukt, og er dermed den største kilden til fiber i kostholdet vårt. Ekstra grovt brød, dvs. brød merket med 4 kakestykker på Brødskala'n, gir to til tre ganger så mye kostfiber som fint brød.
Visste du at:
Rug ligger på topp når det gjelder innhold av kostfiber (ca. 16%), og kornet er i tillegg rikt på mineraler og vitaminer. Rug inneholder også en type bioaktive komponenter, som ser ut til å beskytte mot hormonelle krefttyper og hjerte- karsykdommer.
Visste du at et fullkornsbrød også er en av de mest klimavennlige matvarene du kan spise? Sammen med frukt og grønnsaker skiller korn seg ut ved å ha gjennomgående lavere klimaavtrykk enn kjøtt og animalske produkter. I tillegg krever plantene mindre ressurser som vann og areal enn det kjøttproduksjonen gjør. Mens en kilo brød i snitt gir et utslipp på 0,9 kilo CO2-ekvivalenter, gir en kilo storfekjøtt et utslipp på 22,7 kilo CO2-ekvivalenter. Så om du vil ta et tak for klimaet, bytt ut noen kjøttmåltider med fullkorn. Du kan for eksempel bake et rugbrød etter oppskrift fra en landslagsbaker.
Bli med å feire Fullkornsdagen og ta et sunt og klimavennlig matvalg!
Spis #Meravgrovt.