Bekymret for økt deigimport

Publisert

Foto: Solveig Lygre, BKLF

Store mengder lettstekte produkter og deiger importeres fra utlandet, til en langt lavere pris enn det man klarer å produsere i Norge. — Det går på bekostning av norske arbeidsplasser og norske bakeri, sier direktør i BKLF, Gunnar Bakke til NRK.no. Han etterlyser en merkeordning så forbrukere kan ta mer bevisste valg.

Les saken hos NRK.no: Derfor er disse baker­varene billigere enn på tradisjonelle bakerier

I løpet av kort tid har flere bedrifter som importerer deig og halvstekte bakervarer etablert seg i Norge. Deriblant Backstube og Bake Me Up. Siden det er nær tollfritt å importere deig og halvstekte bakervarer fra andre EØS-land betyr det at disse forretningene kan tilby bakervarer til en lavere pris enn tradisjonelle norske bakerier og konditorier.

– Det går selvfølgelig på bekostning av norske arbeidsplasser og norske bakeri. Og det er ikke med på å stimulere behov for utdanning, siden produksjon skjer utlandet, sier Bakke til NRK.no.  

Ønsker merking av bakervarer

Bakke legger ikke skylden på aktørene som importerer varene, de har funnet et lønnsomt forretningskonsept innenfor de mulighetene som finnes i dagens lovverk. 
Han peker derimot på politikerne som lar dette skje på bekostning av norske fagfolk, lokale bakerier og norske arbeidsplasser.

— Systemet tillater det, politikken tillater det og prioriteringene som politikerne gjør tillater det. I det minste kan de sørge for at vi får en merkeordning, sier Bakke til NRK.no. 

Ved å merke bakervarer på samme måte som vi gjør med frukt, grønt og kjøtt vil forbrukere være bedre rustet for å ta informerte valg også når det gjelder kjøp av brød og kaker.


Les også:
Vi har tidligere publisert et debattinnlegg om tematikken skrevet av baker og konditor Elise Mellingen: Det norske folk har rett til å vite sannheten om bakeribransjen