"Tørkesomre, annet ekstremvær, pandemiårene 2020-2022 og krigen i Ukraina fra 2022 har hver på sin måte, bidratt til å sette nasjonale og internasjonale matverdikjeder på prøve. Uavhengig av om en krise er natur- eller menneskeskapt, vil lange og komplekse matverdikjeder likevel stå overfor mange av de samme utfordringene. Befolkningens behov for mat- og drikkevarer er uansett de samme, og uavhengig av hva som har forårsaket en krise."
- "Matforsyning, samfunnssikkerhet og totalberedskap", NHO Mat og Drikke
Kontinuerlig nasjonal produksjon av mat
Hovedpunktene i NHO Mat og Drikkes posisjoner bygger på de samme tre forutsetningene Stortinget har lagt til grunn for Norges nasjonale matsikkerhet:
- Kontinuerlig nasjonal produksjon av mat
- Sikring av produksjonsgrunnlaget
- Et velfungerende handelssystem.
Med dette utgangspunktet er NHO Mat og Drikkes posisjoner for matsikkerhet i krisetid følgende:
- Langsiktighet er en forutsetning for å lykkes.
- Matproduksjon er en kritisk samfunnsfunksjon.
- Forutsetningene for stabile matvareforsyninger i krevende situasjoner er høy produksjon i normale tider.
- God beredskap krever god organisering og øvelse.
Les posisjonsnotatet Matforsyning, samfunnssikkerhet og totalberedskap her
Les mer om matsikkerhet i krisetid hos NHO Mat og drikke.