DN Gaselle er landets mest prestisjefylte prisutdeling, møteplass og kunnskapsarena for små og mellomstore vekstbedrifter som vokser raskest i Norge. Prisutdelingen blir også kalt næringslivets Champions league.
Gasellene-historien startet i USA på 90-tallet, da den kjente økonomen David Birch introduserte gaselle-begrepet som en betegnelse på små, teknologisk velutstyrte, hurtigvoksende bedrifter.
Noen år senere ble begrepet adoptert i Norden av de største finansmediene. Både svenske Dagens Industri og danske Børsen har i likhet med DN kåret Gasellene årlig. Og i år fyller de norske gasellene 20 år. På disse årene er Gasellene blitt så innarbeidet at begrepet er ensbetydende med vekst.
Bakeriet i Bogstadveien i Oslo ble grunnlagt i 1911, og drives i dag av 6. generasjon, Magnus Brun. Han er stolt over hva Baker Brun har fått til de siste årene, og takker sine medarbeidere for suksessen de har hatt.
- Å bli gasellebedrift er en hyggelig utmerkelse. Det er jo en bekreftelse på at vi gjør mye riktig. Det har vært ganske mange år der vi har sagt at neste år skal endelig bli året der vi virkelig skal få det til, men så har hindringene dukket opp i tur og orden: pandemi, krig og høye strømpriser. Dette har stoppet oss litt på veien, sier Magnus. Han har utdannelse fra BI og har mer greie på tall enn på baking.
Men det er ikke bare det å være god med tall som har vært viktig for suksessen. Magnus tror en viktig faktor er trivsel hos sine kolleger.
- Vi gjorde en medarbeiderundersøkelse der vi fikk vi 4,7 av 5 på trivsel hos de ansatte. Sykefraværet er på kun 2% mot bransjestandarden som er på 5%. Det er et tegn på at de ansatte trives, og trivsel er en viktig faktor til at vi gjør det så bra. Vi lager håndverksprodukter, og når folk har det bra på jobb og ting funker, da lager vi bra produkter. Det er viktig at folk får gjøre det de syns er morsomt og som de er gode på. Når man trives på jobb blir det også lettere å gjøre de oppgavene som er nødvendige, sier Magnus.
I løpet av de to siste årene har han og samboeren fått to barn. Da han var i pappaperm, måtte han overlate oppgavene sine til andre, og selv om det var litt skummelt gikk det veldig bra.
- Da jeg kom tilbake fra pappaperm, sa jeg til gjengen her at "nå har jeg jo ikke noe jobb her, jeg". Det er litt morsomt syns jeg, at etter at jeg fikk to barn, har det gått bedre hos oss enn noen gang. Med to barn blir det jo til at jeg jobber litt mindre. Jeg har måttet prioritere annerledes, og har blitt enda flinkere til å delegere og å prioritere de tingene som virkelig betyr noe. Jeg ble sittende å jobbe mye hjemme etter jeg hadde hatt permisjon. Da fikk jeg jobbet med marginer, og så reforhandla jeg alt av avtaler. Dette gav enorme besparelser, forteller Magnus.
Selv om de har hatt store besparelser, sier Magnus at det er hans kolleger som har æren for at det har gått så bra.
- Vi er en veldig fin gjeng her, og vi har god kontroll på det vi holder på med. Vi har brukt mye tid på å legge et godt grunnlag med gode systemer og rutiner, slik at alt kommer frem til riktig sted til riktig tid og med riktig kvalitet. Det funker skikkelig bra nå og det gjør salgsjobben mye enklere. Fremover skal vi bygge videre på det vi gjør, avslutter daglig leder i den nye gasellebedriften H.A. Brun.