Morten Carlson er hoveddommer i NM-Årets Konditor 2025.
Morten Dalevold Carlson er hoveddommer i NM i Konditorkunst – Årets Konditor 2025. Han er utdannet kokk og konditormester, og har over tretti års fartstid i bransjen. Morten har dommererfaring fra både norske og internasjonale konkurranser.
Royal kakebaker. Ansvaret for bryllupskaken til Prinsesse Martha Louise og Ari Behn, Trondheim 2002
Cordon Bleu Norske kokkers Landsforbunds hederstegn for medlemmer
Dommererfaring:
Hoveddommer og dommer i regional cup for kokkelærlinger
Observatør som dommer under norgescup for kokker 2 ganger
Observatør som dommer under cup du monde patesseri 3 ganger
Observatør og smaksdommer under regional konditor konkurranse München Tyskland
Autorisert dommerWACS world chefs challenge, chefs hot kitchen and pastry.
I dag er Morten eier av Condelica i Drammen, et spisested med konditori, restaurant, catering og delikatesseutsalg. Han har tidligere jobbet på mange kjente hoteller og restauranter i Norge, blant annet Britannia Hotell i Trondheim og Bagatell restaurant i Oslo.
Morten er utrolig engasjert i fagene sine, og har vært styreleder i Norske Kokkers Landsforening (NKL) Buskerud i to perioder. Han sitter som medlem og sensor i prøvenemda i tidligere Viken, og har selv vært faglig leder for ca. 100 faglærte kokker og konditorer gjennom 27 år. Dette er virkelig noe han kan være stolt over. Morten var også med i styret til BKLF og utviklet strategi og retning for Baker- og Konditorlandslaget i en tidlig fase.
Hvorfor ville du være dommer i Årets Konditor 2025?
- Grunnen til at jeg vil være dommer under Årets Konditor 2025, er fordi jeg ønsker å bidra for et fag jeg brenner for og som ligger hjertet mitt nært. Konditorfaget har vært en stor del av livet mitt i over 30 år. Jeg er veldig opptatt av de grunnleggende ferdighetene, men også nytenkning og spennende utvikling innen dette fantastiske faget.
Hva er din oppgave som hoveddommer?
- Min oppgave som hoveddommer er først og fremst å sørge for at alle deltagerne får en rettferdig bedømmelse og at den rette vinner. Jeg skal koordinere et dommerteam med høyt kompetente dommere, både som smaksdommere og plassdommere, og dette skal gi oss grunnlaget for å kåre en verdig vinner.
Jeg skal også sørge for at deltagerne har fått nok informasjon om kriterier og hvordan de blir bedømt under konkurransen. Alle deltagerne skal også få en grundig evaluering etter konkurransen.
Hvorfor syns du det er viktig med konkurranser?
- Konkurranser for den enkelte utøver kan være viktig for egen utvikling, men også for å få realisert de planene man har utviklet gjennom flere tusen øvingstimer for å bli flinkere og tryggere.
For faget er det veldig viktig med konkurranser for å vise fagets kompleksitet, kunstneriske og smaksmessige bredde på det høyeste nivå. Det er viktig at det skapes noen stjerner i faget, som nye yngre fagutøvere ønsker å bli og ser opp til. Dette driver faget fremover, og vi får bedre rekruttering og markedsomtale.
Hvorfor oppfordrer du folk til å melde seg på NM i Konditorkunst?
- Jeg oppfordrer alle til å melde seg på, men ikke ta oppgaven lett - det krever mye tid for å bli flink. NM er en fantastisk arena for å bli kjent med mange dyktige fagfolk, stifte bekjentskaper og knytte nettverk. Jeg tror det er en god arena uansett plassering. Det er kun en som kan vinne, men man skal være stolt av seg selv hvis man har fått gjennomført egen plan som man har øvd på, uten avvik. Det er også en god markedsføring av den enkelte utøver som fagperson.
Årets konditor 2023 holdt et svært høyt nivå, og ifølge hoveddommer Knut Harald Sørdal var nivået mange hakk høyere enn noen gang tidligere. Kan du si litt om dine forventninger til Årets konditor 2025?
- Først og fremst gleder jeg meg til årets konditor 2025, jeg gleder meg til å møte deltagerne og lage en trygg ramme hvor de får vist faget på et høyt nivå. Jeg gleder meg til innovative og nytenkende komposisjoner, jeg gleder meg til å se hvordan deltagerne tolker tema forskjellig og jeg gleder meg til at alle i bransjen som har mulighet kommer for å heie de tøffe deltakerne frem under konkurransen på Umami Arena.
Jeg forventer et høyt nivå på det som leveres, og håper at vi klarer å toppe 2023 nivået.
NM - Årets Konditor finner sted på Umami-messen den 20. mars. Påmeldingsfrist er 1. desember.