Trenerapparatet til Baker- og Konditorlandslaget 2025 består av Rémy Corbet (til venstre), Kjetil Dale Aas (i midten) og Xiao Juan Peng. Foto: Solveig Lygre
Sammen tok de bronsemedalje i VM - Coupe du Monde de la Boulangerie i 2022. Nå har de store ambisjoner om et baker- og konditorlandslag, hvor både trenere og utøvere kan tenke langsiktig og trene mot felles mål.
Rémy Corbet og Xiao Juan Peng blir lagtrenere for henholdsvis bakerne og konditorene på Baker- og Konditorlandslaget 2025. Sammen med hovedtrener, Kjetil Dale Aas, har de store planer for de neste årene.
- Bakerne har vært uten lagtrener i nesten to år, og det har gjort det vanskelig å utvikle laget. Nå er vi veldig fornøyde med å ha fått på plass Rémy som trener. Han har lang erfaring, og har solide planer for hvordan han vil jobbe for å skape et stabilt lag som kan nå langt, sier Kjetil Dale Aas. Hovedtreneren legger til at han er veldig fornøyd med å få Xiao tilbake på laget, og at de to utgjør en sterk trenerduo.
Skal bygge et sterkt lag
Rémy Corbet jobber somproduktsjef hos Mesterbakeren AS i Oslo. Han var lagtrener for bakerne på Baker- og Konditorlandslaget fra 2019 – 2022, og var med som både trener og utøver da bakerne tok bronse i VM - Coupe du Monde de la Boulangerie i 2022.
- Min motivasjon for å komme tilbake til landslaget er at jeg ønsker å inspirere de unge som har lyst å bli bakere og de som har lyst til å satse og bli best. Jeg syns også det er viktig at elever og lærere, i tillegg til andre faginteresserte ser at vi har et landslag som deltar i konkurranser, sier Corbet, som nå har hatt en to år lang pause fra landslaget.
- Målet mitt er å få landslaget tilbake til det nivået vi var på i 2022, og så utvikle det videre derfra. Jeg ser for meg et treårsperspektiv, der vi starter med å bygge et sterkt lag i løpet av 2025. Jobben min er å skape en god struktur rundt samlingene og å gjøre utøverne klare til å gå i konkurranse, sier Corbet.
Både bakerne og konditorene skal konkurrere i Nordic Bakery- and Pastry Cup i 2025, og for den "nye" baketreneren er Nordic Bakery and Pastry Cup et delmål på veien til et større mål.
- Både for trenere og utøvere på landslaget er det viktig å ha et mål å trene mot. Vi har et hovedmål som er VM, Coupe du Monde de la Boulangerie, i 2028. Før det skal vi konkurrere i Nordisk hvert år, og vi skal ta den nordiske vandrepokalen tilbake til Norge i 2025. I 2026 er planen Europe-Cup i Nantes i Frankrike, og i 2027 er det kvalifisering til VM i 2028, forteller Corbet.
Han har allerede lenge hatt planen klar for hvordan de skal nå disse målene. Stikkordene er knallhard trening, struktur og disiplin.
- Skal du være på landslaget skal du være innstilt på å trene hardt; de som ikke er motiverte for å trene hardt har ingenting å gjøre på et landslag. Det er ikke en skole hvor man er med for å lære, landslaget skal være en arena hvor de beste samles for å trene, gå i konkurranse og vinne. Er man ikke strukturert og har disiplin på trening, kan man ikke gå i konkurranse. Min jobb er å sørge for å gjøre utøverne rustet til å levere i konkurranse. Motivasjon, struktur, disiplin – uten det vil det ikke fungere, sier Corbet bestemt.
Går for gull i 2025
Xiao Juan Peng skal være lagtrener for konditorene, og i motsetning til sin kollega, har hun ingen trenererfaring fra før. Hun har derimot to internasjonale medaljer å vise til; Peng var med på bronselaget i Coupe du Monde de la Boulangerie i 2022 og på konditorlaget som tok sølv i VM, iba-UIBC Cup i 2023.
- Jeg gleder meg til å bli med på landslaget igjen, og håper jeg kan bidra til å styrke laget, at jeg kan lære bort noe av det jeg selv har lært, sier Peng.
Det blir flere nye utøvere og rekrutter på konditorlaget i 2025, så Peng er glad for at Victoria Gravdal fortsatt er med på laget. Det var de to som sammen vant sølv i iba UIBC Cup i fjor.
- Jeg er heldig som har med Viktoria, hun er sykt flink til å inspirere de andre, så at hun har lyst å være med et år til er jeg veldig glad for. Og så har jeg Kjetil og Remy som har trenererfaringen, og vi jobber jo sammen som et lag, så det skal gå bra, sier Peng, som etter nyttår begynner i ny jobb hos Baker Hansen i Oslo.
- I 2025 skal vi gå for gull i Nordisk, og da må alle være villige til å gi det som skal til for å ta gull. Jeg har hatt samtaler med alle på laget, og alle er veldig positive og optimistiske, så det tror jeg vi skal få til. Vi skal ha treningssamlinger en gang i måneden frem til vi skal i konkurranse i slutten av august. Mellom treningene blir det mye egentrening. Når vi da møtes, kan vi vise hva vi har øvd på mellom samlingene og utvikle det sammen. Da mange av oss jobber forskjellige steder, som hotell, restaurant og små bakeri og konditori, har vi mye forskjellig erfaring og liker å jobbe med forskjellige produkter. Målet mitt er at alle skal ha noe å si, at vi skal lære av hverandre og utvikle oss gjennom hva hver enkelt kan. Jeg kommer også til å invitere inn andre fra bransjen for å smake på det vi lager, slik at vi kan vi få tilbakemeldinger og tips vi ellers ikke ville fått.
Baker- og Konditorlandslaget
Det norske Baker- og Konditorlandslaget har siden starten i 2003, utviklet unge baker- og konditortalenter til å hevde seg i de største og mest prestisjefylte konkurransene i verden. Vår visjon er å utvikle verdens beste baker- og konditorbransje, og da er rekruttering til baker- og konditorfagene en av våre aller viktigste oppgaver.
Å ha et landslag som hevder seg i verdenstoppen, er gull verdt med tanke på å skape oppmerksomhet rundt fagene og frembringe forbilder til inspirasjon for unge som kan tenke seg en karriere som baker og/ eller konditor. Den norske baker- og konditorbransjen tar vare på viktige håndverk og tradisjoner. Samtidig skal Baker- og Konditorlandslaget ligge foran den nasjonale og internasjonale utviklingen, skape trender, bidra til innovasjon og fremme norsk baker- og konditorbransje.
Konditorlaget 2025 består av en god blanding av fagfolk med mye erfaring og noen ganske ferske konditorer. Dette ser Peng på som en styrke.
- Rekruttene skal hjelpe til med å forberede og gjøre klart før samlingene. På denne måten kan vi spare de som skal i konkurranse litt, la de få konsentrere seg om det som er viktig for konkurransen når vi er på samling. Vi skal jobbe som et lag, og alle har forskjellige oppgaver som er like viktige å gjøre for at vi skal lykkes, sier Peng.
Å ta gull i Nordisk åpner opp muligheter for å delta i andre internasjonale konkurranser, noe som er et mål på lang sikt. I 2025 er målet å bygge et sterkt og stabilt lag, som kan hevde seg i Nordic Pastry Cup.
- Vi har lyst å delta på iba UIBC Cup og andre internasjonale konkurranser om vi får mulighet til det. Selv om Coupe du Monde de la Pâtisserie er litt uoppnåelig akkurat nå, må vi jo ha det som et mål på lang sikt. Per i dag mestrer vi bare sjokoladeskulptur, og i Coupe du Monde må vi mestre sukker- og isskulptur i tillegg, sier den tidligere landslagsutøveren.
Selv om trenerrollen er ny for Peng, har hun planen klar for hvordan hun skal legge til rette for at laget skal gjøre det så bra som mulig.
- Jeg skal motivere alle så godt jeg kan, bygge opp utøverne. Jeg krever at alle skal øve mye på fritida, ellers kommer vi ikke langt. Jeg vet at det kan være veldig kjedelig å øve på fritida innimellom, men det er det som skal til for at du skal bli god, og det håper jeg de forstår. Rekruttene har erfaring fra konkurranse, så de vet jo at det krever mye trening. Å være på landslaget er ikke alltid lett, men jeg skal motivere de til å gjøre sitt beste. Jeg kommer til å gi de både positive og negative tilbakemeldinger, og alle skal få lære noe, avslutter Peng.
Baker- og Konditorlandslaget 2025 skal møtes for første gang i begynnelsen av januar, og er det største laget Norge har hatt noen gang. Til sammen femten utøvere og rekrutter skal trene med det norske flagget på brystet til neste år, og tre bakere og tre konditorer skal konkurrere om å bli Nordens beste.