Midt-norsk mesterskap for baker- og konditorfaget

Publisert

Mari Elise Skreå ble vinneren av bakerkonkurransen under Rogalandsmesterskapet tidligere i år. Nå håper Midt-Norge på like flott oppslutning rundt sitt arrangement i februar 2025. Foto: Solveig Lygre, BKLF

Svenneklubben, NKB, inviterer til Midt-norsk mesterskap i baker og konditorfagene. Konkurransen blir arrangert 22. februar 2025 og retter seg mot VG2-elever til og med lærlinger og svenner under 22 år. Kjenner du noen som burde melde seg på?

Påmeldingsfrist: 15. november 2024 til mail: einka@trondelagfylke.no

Mesterskapet arrangeres på Ole Vig VGS i Stjørdal, og er laget over samme lest som Rogalands-mesterskapet. 

— I Rogaland har de arrangert denne typen mesterskap i flere år, og det har blitt en suksess med økende publisitet og deltagelse for hvert år, sier Einar Martin Kålen, Områdeansvarlig restaurant og matfag på Ole Vig videregående skole.

Oppgaven som er laget, er den samme på begge steder.  

— Arrangementet er opprettet for å gi lærlinger og unge svenner mulighet for å prøve seg i en konkurransesammenheng som er litt lavterskel. Derfor er det mulig både å delta i team eller individuelt for lærlinger. Vi håper at så mange som mulig melder seg på!

Praktisk informasjon om mesteskapet

Det er mulig å delta som lag med 2 deltagere på hvert lag, eller individuelt i konkurransen (de med Svennebrev må stille individuelt).

Dato: Lørdag 22.februar 2025
Sted: Ole vig videregående skole Gymnasgata 2, 7500 Stjørdal
Aldersgrense: Elever fra vg2 baker og konditor frem til og med fylte 22 år (født etter 31.12. 2002)

Konkurransetid:
Bakere: Lag = 4 timer Individuelt = 5 timer
Konditorer: Lag: 4 timer Individuelt = 5 timer.
Premieutdeling: Fortløpende etter dommervurderingen.


Tema for oppgavene er Ski VM
  • Arbeidsantrekk: arbeids-jakke/t-skjorte, arbeidsbukse, forstykke og hodeplagg. Medbringes selv.
  • Oppveiing av råvarer kan gjøres på forhånd.
  • Deltagerne må selv ta med håndverktøy. Husk å merke disse med navn.
  • Liste over utstyr som er tilgjengelig i konkurranselokalene blir tilsendt etter påmelding.
  • I løpet av konkurranse tiden, skal arbeidsplass ryddes og vaskes. Alt utstyr skal pakkes ned og ryddes bort fra konkurranselokalene
  • Det vil være tilgjengelig oppvaskhjelp under konkurransen.
  • Utstillingsbord: 80cm x 120cm med hvite duker.

Bedømming
Det vil bli gitt en helhetlig vurdering av oppgaven. Smak, utseende, hygiene, kreativitet, svinn, håndlag og utstilling vektlegges.

Premiering
Det vil bli premiering for 1-3 plass.


Påmeldingsfrist: 15. november 2024 til mail: einka@trondelagfylke.no

For mer informasjon, kontakt:
Einar Martin Kålen, mobil 91714697 mail: einka@trondelagfylke.no

Oppgave for bakerne

Oppgave 1
Produser en valgfri type deig som skal brukes til søtbakst.
Eks: hvetedeig, laminert/rullet/brioche.
Det skal være 4 ulike oppslag, 8 av hver sort.
Det skal presenteres 2 av hver sort til dommerne for smak og bedømming, 6 av hver sort skal stilles ut.

Oppgave 2
Produser en valgfri type deig. Det skal vises oppslag av 10 brød med minimum 2 ulike oppslag.
Ett av hvert oppslag skal presenteres for dommerne for smak og bedømming, 8 stk. skal stilles ut.

Oppgave 3
Det skal produseres 18 småbrød av en valgfri type deig. Oppslaget er valgfritt.
Det skal presenteres 2 stk. til dommerne for smak og bedømming, 16 stk. skal stilles ut.

Oppgave 4
Minimum 2 fyll skal produseres under konkurransen. Disse skal brukes i oppgavene ovenfor.
Du velger selv hvilke oppgaver du skal bruke fyllet i.

Generelt:
Deigene skal produseres på stedet under konkurransen. Utøverne veier opp og medbringer alle råvarer selv, men må melde inn reseptene på forhånd. Dette gjelder også fordeiger
Eventuelt hev, fordeig, biga, surdeig eller poolish kan tas med for bruk i ulike deiger.
All dekor skal lages på stedet under konkurransen.
Det vil gi minustrekk for restedeig med til sammen over 1000 gram.
Både lag og individuelle deltagere skal levere en skriftlig oversikt som inneholder: tanke om temaet, smak og utseende, samt en varedeklarasjon av. Det skal leveres til dommerne før konkurransen starter.

Oppgave for konditorene

Oppgave 1
Det skal produseres en valgfri type festkake.
Kaken skal være mellom 16–22 cm i diameter og den skal stilles ut.
Det skal i tillegg presenteres en akkurat lik kake til dommerne, for smak og bedømming. 
Kakene kan være produsert/støpt på forhånd. De skal trekkes og dekoreres likt under konkurransen.
All dekor skal lages under konkurransen.

Oppgave 2
Det skal modelleres minimum 3 enheter i forbindelse med tema.
Minimum 3 skal stilles ut, enten som dekor på kakene eller stilles ut separat.

Oppgave 3
Det skal støpes 2 ulike valgfrie praliner i konfektform og en valgfri konfekt som ikke er støpt i konfektform.
Lag minimum 12 av hver, hvor 2 av hver type presenteres til dommerne for smak og bedømming.
10 av hver sort skal stilles ut.
Alt fyll og dekor skal lages på stedet under konkurransen.

Generelt:
Utøverne veier opp og medbringer alle råvarer selv, men må melde inn reseptene på forhånd.
All dekor skal lages på stedet under konkurransen.
Både lag og individuelle deltagere skal levere en skriftlig oversikt som inneholder: tanke om temaet, smak og utseende, samt en varedeklarasjon av. Det skal leveres til dommerne før konkurransen starter.