- Det er særlig avsnittet om videregående opplæring og den nye delen om voksnes læring i forskriften som er besvart , men vi har også uttalt oss om innretningen i grunnskolen, for eksempel om behovet for å sikre at timene i faget utdanningsvalg på ungdomsskoletrinnet benyttes til det de er tenkt til, sier Espen Lynghaug, spesialrådgiver med ansvar for kompetanse og utdanningspolitikk i NHO Mat og Drikke.
Les hele saken hos NHO Mat og Drikke her
Mye er likt, mye er nytt
Både opplæringslov og forskriften til denne viderefører i stor grad det som står i dag, men samtidig er det noen vesentlige endringer. De aller fleste av dem er av positiv karakter for et arbeidsliv i endring. Blant annet utvides muligheten til å fullføre og bestå videregående utdanning til en livslang rett, mot dagens rett til tre års opplæring. De som tidligere har valgt studiespesialiserende utdanning og dermed brukt opp retten sin, får nå rett til å ta en ny utdanning og bli fagarbeidere. De som i dag er fagarbeidere har også rett til å ta mer utdanning og utvide med flere fag- eller svennebrev. - Dette er viktige endringer, som tjener både samfunn, enkeltindivid og arbeidslivet, sier Lynghaug.
Opplæringskontorenes rolle foreløpig uavklart
- I forslaget til ny forskrift er ikke opplæringskontorene nevnt i det hele tatt. Både lov og forskrift plasserer ansvaret for opplæringen hos bedriften, noe som er viktig og riktig. Vi har i en årrekke ønsket å tydeliggjøre bedriftenes ansvar i fagopplæringen, og derfor er dette et skritt i riktig retning, sier Lynghaug. Vi er derimot ikke enig i at opplæringskontorene ikke kan drive kurs, opplæring og bidra til at kvaliteten på opplæringen blir best mulig. - NHO Mat og Drikke mener Utdanningsdirektoratet ikke har fanget opp Stortingets intensjon i forholdet mellom lærebedrift og opplæringskontor når den nye opplæringsloven ble behandlet der, og regner med at dette punktet blir korrigert i forskriften når den forhåpentlig vis raskt er på plass, avslutter Lynghaug.
BKLF stiller seg bak NHO Mat og drikkes bekymring rundt opplæringskontorenes rolle og mener den nye oppæringsloven svekker lærlingeordningen.
Noen av NHO Mat og Drikkes innspill til ny forskrift
- Faget «Utdanningsvalg» i grunnskolen må benyttes til det formålet faget er utarbeidet for – å sette elevene i stand til å ta gode utdannings- og yrkesvalg.
- De tilrettelagte utdanningsveiene for voksne betinger en god, forutsigbar ordning for realkompetansevurdering med nasjonale retningslinjer, noe som ikke finnes i dag.
- Samarbeid over fylkesgrenser, søkere fra hele landet må få mulighet til å utdanne seg også i fagretninger som ikke tilbys i hjemfylket.
- Støtter en kort frist (1.september) for igangsetting av alternativ opplæring for de som ikke får læreplass. Målet må allikevel være at man fortsetter med formidling til læreplass.
- Vi støtter en forskriftsfesting og godkjenningsordning av opplæringskontor
- Vi støtter at ansvaret for opplæringen ligger i én lærebedrift, men at man skiller på ansvaret for opplæringen og hvem som kan utføre deler av den, for eksempel samarbeidende bedrifter eller opplæringskontor.
Les hele høringssvaret her