Romain Trigueros er godt i gang med laminering i NM Årets Baker. Foto: Solveig Lygre, BKLF
Klokka åtte i dag var de i gang, de tre bakerne som skal konkurrere om å bli Årets Baker 2024. Det er stor spenning rundt hvem som går av med seieren i det første norgesmesterskapet i baking siden 2018.
Det er tre sterke bakere som konkurrerer i NM Årets Baker på Sørumsand vgs. i dag. Ludvig Myhre Andersen er bakerileder på Café Plenum i Slemmestad i Asker kommune. Han har tidligere vunnet Oslo Akershus Cup (2020), og gleder seg nå til å konkurrere i NM. Philip Terkildsen er bakersvenn ved Sirkus Renaa i Stavanger. Han flyttet fra Porsgrunn til Stavanger for å gå i lære hos regjerende norgesmester, Nikolai Meling (Sirkus Renaa). Philip vant gull i Rogalandsmesterskapet både i 2022 og 2023, og er utøver på det norske bakerlandslaget. Romain Trigueros er bakerisjef hos Søtt+Salt i Bergen. Som femåring bestemte franskmannen seg for hva han ville bli når han ble stor. Til tross for hans brede erfaring, blir NM Årets Baker hans første konkurranse.
Tema for NM Årets Baker er «årstid», og deltagerne skal lage 2 typer bolledeig med 2 typer utførelse; minimum 20 av hver, 2 typer rundstykker; minimum 20 av hver, brød med 2 forskjellige utførelser, 2 ulike oppslag av laminert deig; 20 av hver; minst en variant skal være med fyll. Dersom begge har fyll, skal det være to forskjellige fyll.
Dommergruppen
Dommergruppen består av Alexander Pelli (hoveddommer), Nikolai Meling, Jonathan Burt og Gunnar Solberg (assistentdommer). Dommerne skal blant annet vurdere utseende, konsistens og smak på produktene, og kreativitet og arbeidsteknikk hos konkurrentene.
- Det har ikke skjedd noe uforutsett til nå, alt ser ut til å gå etter planen for utøverne, sa dommerassistent Gunnar Solberg et par timer ut i konkurransen.
Alexander Pelli er baker på populære Lillebrors bageri i Stockholm. Han er utøver på det svenske bakerlandslaget, og har blant annet vunnet Årets Baker 2019 i Sverige og beste søtbakst i Nordisk i 2018 og 2019.
Nikolai Meling er bakesjef på Sirkus Renaa i Stavanger. Han er bransjeambassadør og tidligere utøver på Baker- og Konditorlandslaget. Han kan smykke seg med bronsemedalje fra VM - iba UIBC-Cup i 2018, i tillegg til å være regjerende norgesmester siden 2018.
Jonathan Burt er baker på Tollboden Bakeri i Egersund. Han er bransjeambassadør og tidligere utøver på Baker- og Konditorlandslaget. Burt kom på sølvplassen i forrige NM og har vunnet bronse og gull i Nordisk i hhv. 2018 og 2019.
Gunnar Solberg er bakemester på Baker Hansen i Oslo. Han har sittet i konkurranserådet siden 2017, og har vært med å arrangere både NM Baker, NM Ung baker og Nordisk. I 2019 var han dommerassistent i Nordisk og han har også vært dommer i NM Baker og Ung Baker. Solberg kom på 3. plass i NM Baker i 1990, og representerte Norge i EM i Weinheim i 1991.
Premieutdeling
Klokka 13.00 er deltagerne ferdige, og da skal dommerne bedømme produkt, utførelse og arbeidsmetode. Premieutdeling og kåring av Årets Baker 2024 skjer på Baker- og Konditorkonferansen kl. 15.00-15-30.