Rogalandsmesterskapet 2025 - for unge bakere og konditorer

Publisert

Fjorårets vinner i konditorkonkurransen, Emma Sydnes Risa. Foto: Solveig Lygre, BKLF

Stavanger og Omegn baker og konditorlaug inviterer til Rogalandsmesterskap i baker-og konditorfagene for tiende gang! Konkurransen går av stabelen 1. februar 2025. Interesserte inviteres nå til informasjonsmøte 16. oktober.

Det vil bli informasjonsmøte på Jåttå vgs onsdag 16. oktober klokken 16.00 med mulighet for å stille spørsmål. Her går det også an å melde seg på.
Kontakt Laila Helland, mobil 46471058. mail: laila.helland@lyse.net for mer informasjon.

Det er mulig å delta som lag med 2 deltagere på hvert lag, eller individuelt i konkurransen.

Praktisk informasjon

Dato for konkurransen: Lørdag 1.februar 2025
Sted: Jåttå videregående skole, Jåttåvågveien 3 Stavanger
Aldersgrense:  Elever fra vg2 baker og konditor frem til og med fylte 22 år (født etter 31.12. 2002)

Konkurransetid:
Bakere:  Lag - 5 timer, Individuelt – 5,5 time 
Konditorer: Lag – 4 timer, Individuelt - 4,5 time

Utstilling: Jåttå videregående skole 16.00 – 16.30
Premieutdeling: Fortløpende etter dommervurderingen.

Tema for oppgavene er Yrke
  • Arbeidsantrekk: arbeids-jakke/t-skjorte, arbeidsbukse, forstykke og hodeplagg. Medbringes selv.
  • Både lag og individuelle deltagere skal levere en skriftlig oversikt som inneholder: tanke om temaet, smak
    og utseende, samt en liste av produktenes innhold. Det skal leveres til dommerne før konkurransen starter.
  • Oppveiing av råvarer kan gjøres på forhånd.
  • Deltagerne må selv ta med håndverktøy. Husk å merke disse med navn. Liste over utstyr som er tilgjengelig i konkurranselokalene blir tilsendt etter påmelding.
  • I løpet av konkurranse tiden, skal arbeidsplass ryddes og vaskes. Alt utstyr skal pakkes ned og ryddes bort fra konkurranselokalene
  • Det vil være tilgjengelig oppvaskhjelp under konkurransen.
  • Utstillingsbord: 80cm x 120cm med hvite duker.

Bedømming
Det vil bli gitt en helhetlig vurdering av oppgaven. Der smak, utseende, hygiene, kreativitet, svinn og utstilling vektlegges.

Premiering

Det vil bli premiering for 1-3 plass og det vil bli kåret en årets nykommer. Det vil også kåres årets beste skoleelev.

Påmeldingsfrist: 1. november 2024 til mail: laila.helland@lyse.net


For mer informasjon, kontakt:
Laila Helland, mobil 46471058. mail: laila.helland@lyse.net

Oppgave for bakerne

Oppgave 1
Produser en valgfri type deig som skal brukes til søtbakst. Eks: hvetedeig, laminert/rullet/brioche.
Det skal være 4 ulike oppslag, 8 av hver sort.
Det skal presenteres 2 av hver sort til dommerne for smak og bedømming, 6 av hver sort skal stilles ut.

Oppgave 2
Produser en valgfri type deig.
Det skal vises oppslag av 10 brød med minimum 2 ulike oppslag.
Ett av hvert oppslag skal presenteres for dommerne for smak og bedømming, 8 stk. skal stilles ut.

Oppgave 3
Det skal produseres 18 småbrød av en valgfri type deig, eller en kan bruke samme deig som i oppgave 2.
Oppslaget er valgfritt.
Det skal presenteres 2 stk. til dommerne for smak og bedømming, 16 stk. skal stilles ut.

Oppgave 4
Minimum 2 fyll skal produseres under konkurransen. Disse skal brukes i oppgavene ovenfor.
Du velger selv hvilke oppgaver du skal bruke fyllet i.

Generelt:

Deigene skal produseres på stedet under konkurransen.
Eventuelt hev, fordeig, biga, surdeig eller poolish kan tas med for bruk i ulike deiger.
All dekor skal lages på stedet under konkurransen.
Det vil gi minustrekk for restedeig med tilsammen over 1000 gram.

Oppgave for konditorene

Oppgave 1
Det skal produseres en valgfri type festkake.
Kaken skal være mellom 16–22 cm i diameter og den skal stilles ut.
Det skal i tillegg presenteres en akkurat lik kake til dommerne, for smak og bedømming.
Kakene kan være produsert/støpt på forhånd. De skal trekkes og dekoreres likt under konkurransen.
All dekor skal lages under konkurransen.

Oppgave 2
Det skal modelleres minimum 3 enheter i forbindelse med tema.
Minimum 3 skal stilles ut, enten som dekor på kakene eller stilles ut separat.

Oppgave 3
Det skal støpes 2 ulike valgfrie praliner i konfektform og en valgfri konfekt som ikke er støpt i konfektform.
Lag minimum 12 av hver, hvor 2 av hver type presenteres til dommerne for smak og bedømming.
10 av hver sort skal stilles ut.
Alt fyll og dekor skal lages på stedet under konkurransen.