Konditoren som ikke er så glad i søtsaker

Publisert

I 2022 tok hun bronse med bakerlandslaget i VM, Coupe du Monde de la Boulangerie, og i 2023 vant hun sølv med konditorlandslaget i VM, iba UIBC-Cup. I 2024 skal Xiao Juan Peng ha en velfortjent pause både fra konkurranse og landslaget.

-Ja, det har vært to – tre krevende år med mye trening, men det har vært verdt det. Det gjeveste var nok å vinne bronsen i Paris, det var helt uventet. Vi hadde ikke sett for oss at vi skulle ta en medalje i Coupe du Monde. På iba var det mer oppnåelig, i og med at det var færre lag med i konkurransen, men at vi skulle vinne sølv hadde vi ikke trodd, og det var jo utrolig stas. Jeg kan fortsatt ikke tro at det gikk så bra som det gikk i VM. Med den starten vi fikk, at vi måtte resette oss helt og likevel klarte å gjennomføre alt på tiden og så bra. Jeg kommer aldri til å glemme det. Samarbeidet mellom Victoria og meg var nok avgjørende her. Vi snakker veldig godt sammen og vil det samme. Vi har samarbeidet utrolig godt, sier Xiao.

Xiao Juan Peng (til høyre) og Victoria Gravdal tok en imponerende sølvmedalje i VM for konditorer på iba i oktober. Foto: Solveig Lygre

Viktig med folk som heier

Da hun var liten, elsket Xiao å se på Cake Boss, og hun visste tidlig at hun skulle bli konditor. At hun skulle bli den første baker og konditor i Norge til å vinne to VM-medaljer, hadde hun derimot ikke sett for seg.

- Jeg har alltid likt å bake, og jeg var heldig å komme inn i en bedrift med så god kultur for å delta i konkurranser. Etter seks måneder i lære på Naustdal Dampbakeri, ble jeg oppfordret til å være med i NM Ung Konditor. Jeg kan jo prøve, tenkte jeg og det gikk jo bra; det ble en sølvmedalje. Kollegaen min, Vilde Strandos, var deltager på landslaget på den tiden, og hun snakket mye om hvor gøy og lærerikt det var. Både hun og flere andre oppfordret meg til å

Sjokoladeskulpturen til Xiao imponerte dommerne i iba Uibc Cup. Foto: Solveig Lygre

søke meg inn på landslaget da jeg var ferdig med læretiden. Jeg tror det har mye å si hvem du omgås, om det er folk som drar deg opp eller ned. Jeg har vært heldig som har vært omgitt av folk som drar meg opp og heier på meg, både på jobb og privat, sier Xiao.

Det er ikke alle som ville ha ofret så mye av fritiden sin over så lang tid for å delta i konkurranse. Hva er det som driver deg?

- Har jeg først satt meg et mål, så gjennomfører jeg det. Jeg liker å jobbe hardt og så er jeg veldig treningsvillig og strukturert. Og så syns jeg først og fremst at det er gøy. Det har jo veldig mye å si hvor mye man er villig til å trene, og jeg har vært veldig bestemt på å gjøre mitt beste og ikke angre i ettertid på at jeg ikke har gjort det godt nok, at jeg ikke trente nok. Det meste av fritiden har jo gått med. Det har ikke blitt så mye tid til venner og familie, men det er jo veldig givende i ettertid når det går så bra. Det er verdt det selv om det ikke føles slik akkurat der og da, når en står og øver i timevis, sier Xiao.

Fornøyd med yrkesvalget

Valget om å bli konditor og baker har hun aldri angret på, og Xiao trives godt både med det dagligdagse rutinearbeidet og med den kreative produktutviklingen.

- Yrkesvalget har absolutt stått til forventningene og vel så det. Det går an å gjøre så mye ut av faget, og det er aldri en kjedelig dag på jobb. Jeg lærer nye ting hver dag; for eksempel er det alltid noe nytt å lære om hvordan råvarer oppfører seg. Så til alle som vurderer å bli baker eller konditor, vil jeg bare si at dere må kjøre på, go for it! Liker du å bake er det ikke noe å lure på.

Xiao er i sitt ess når hun får jobbe med sjokolade. Her holder hun på med blekkspruten til sjokoladeskulpturen i konditor-VM. Foto: Solveig Lygre

Mulighetene er uendelige! Nå for tiden er det sjokolade jeg liker best å jobbe med, ikke så overraskende kanskje. Noe som også gjør jobben så givende er responsen fra kundene på produktene vi lager. Nå for tiden er konfekten vår utrolig populær, og vi klarer ikke å lage nok til alle som vil ha.

Spiser ikke så mye søtt

Hva baker du hjemme dersom du skal ha noe godt eller om du skal feire noe?

- Hjemme blir det lite baking, ler Xiao. Det blir kanskje litt når jeg er hjemme hos foreldrene mine. Til bursdager blir det marsipan- eller sjokoladekake. Favoritten min er saftig sjokoladekake, mud cake. Det er en mørk sjokoladekake som er dynket i sukkerlake. Den har vi på jobb, og jeg lager gjerne denne hjemme når vi skal feire noe. Men jeg er ikke så veldig glad i søtsaker sånn egentlig. Jeg får sjelden cravings på noe. Det blir sjeldent til at jeg spiser noe søtt på jobb, men når vi lager noe nytt er det jo gøy å smake på det. Jeg er litt klassisk når det kommer til smak. Jeg er veldig glad i rene smaker som nøtter og sjokolade. Dette er også smaker som er veldig lett å blande med andre ting.

Hvor finner du inspirasjon til nye produkter?

- Inspirasjon finner jeg stort sett på nettet. Der kan jeg se både hvordan folk pynter kakene og følge med på de siste trendene. Dersom det er noe jeg lurer på finner jeg alltid svar på nettet. Og så har jeg jo kokebøker eller bakebøker der jeg har basisoppskriftene, og så kan jeg videreutvikle de.

Xiao ble utnevnt til bransjeambassadør på BKLFs 125-årsjubileum i september. Foto: Solveig Lygre

Vil ut i verden

Xiao har ingen umiddelbare planer om å flytte på seg, men hun har lyst å reise ut i verden for å lære mer etter hvert.

- Jeg kommer nok ikke til å bli i Førde for alltid, men jeg trives jo veldig godt her akkurat nå. Tidligere tenkte jeg at jeg ville starte for meg selv, men nå er jeg ikke sikker. Jeg ser jo hvor mye stress det er med det, sier hun.

I 2024 skal Xiao ha en pause fra landslag og konkurranse, men hun ser for seg at hun blir med igjen på et senere tidspunkt, og kanskje i en annen Rolle.

- Det kan jo hende jeg blir med og hjelper litt til om det er noen som trenger hjelp til noe spesielt, men jeg trenger litt pause nå og så kan noen andre få prøve seg. Jeg har sagt til Victoria (hennes lagvenninne i iba Cup) at nå må hun gå for gull. Hun kan jo ikke gå fra sølv til bronse, hun må gjøre det bedre, ler Xiao som ikke vil legge landslaget helt på hyllen. - Min største drøm når det gjelder konkurranse er å delta i Coupe du Monde for konditorer, det er jo nesten umulig, men det hadde vært helt fantastisk å bli med en gang i fremtiden, sier Xiao drømmende.

Xiao Juan Peng

Xiao Juan Peng

Født: 1998 

Bosted: Førde

Arbeidssted: Naustdal Dampbakeri AS

Utdannelse: svennebrev konditor og baker

Deltaker på Baker- og Konditorlandslaget 2020-2023

Konkurranseerfaring: Ung konditor 2017, 2. plass, VM Coupe du Monde de la Boulangerie 2022, 3. plass, iba UIBC Cup konditor 2023, 2. plass.