Oppfordrer flere svenner til å engasjere seg i fellesskapet

Publisert

Leder av svenneklubben, Einar Martin Kålen, ønsker flere medlemmer, og ber også om innspill til hva medlemmene ønsker at svenneklubben skal være. Foto: Privat

Leder av svenneklubben Norske konditor- og bakersvenner (NKB), Einar Martin Kålen, ønsker at flere baker- og konditorsvenner over hele landet melder seg inn i svenneklubben og engasjerer seg i det faglige og sosiale fellesskapet deres.

Norske konditor- og bakersvenner (NKB), også kalt svenneklubben, er et faglig og sosialt nettverk for alle svenner i baker- og konditorbransjen. Svenneklubben er en arena hvor fagfolk kan komme sammen for å diskutere faglige spørsmål og treffe likesinnede. Medlemmene i svenneklubben kommer fra bakeri og konditori, videregående skoler, opplæringskontor, eller er pensjonister. Alle som har svennebrev baker eller konditor kan bli medlem av svenneklubben.

NKB, ble opprettet i 2019 for å være en arena hvor fagfolk kan samles for å diskutere faglige spørsmål og være sosiale med likesinnede. Til nå har aktiviteten i svenneklubben bestått av teams-møter, medlemsturer med bakerisafarier til forskjellige byer og planlegging av Baker & Konditor Campus. For tiden holder svenneklubben også på å planlegge Midtnorsk mesterskap for baker- og konditorfag som skal arrangeres på Ole Vig videregående skole 22. februar 2025.

- Vi er nå i en prosess der vi skal redefinere hva svenneklubben skal være. Vi ser for oss at det kan bli litt mer aktiviteter rundt i regionene, at det kan arrangeres møter og andre aktiviteter lokalt. Vi vil derfor at medlemmer i svenneklubben kommer med innspill til oss i arbeidsutvalget om hva de vil at svenneklubben skal være. Hva skal svenneklubben jobbe med? Hvilke medlemsfordeler burde vi ha? Hvordan kan vi skape mer interesse rundt fagene? Hvordan kan vi samle bransjen mer? Hvilke aktiviteter skal vi engasjere oss i? Har du innspill vil vi veldig gjerne høre dem, oppfordrer Kålen, som er utdannet bakermester og jobber som faglærer på Ole Vig videregående skole i Stjørdal.

I tillegg til Kålen består arbeidsutvalget av Andrea Ingelsrud (Ingelsrud Konditori), Valery Hoffman (Brød og sånt) og Morten Carlson (Condelica). I januar skal de ha et strategimøte der de skal definere hva svenneklubben skal være i fremtiden. Arbeidsutvalget håper på mange innspill fra både medlemmer og svenner som kan tenke seg å bli medlemmer. Innspill kan sendes til einka@trondelagfylke.no

- Vi har allerede en del planlagte aktiviteter til neste år. I februar blir det tur til Stavanger, hvor Stavanger og omegn baker- og konditorlaug står for programmet. Det blir bakerisafari, etterfulgt av utstilling og premieutdeling på Rogalandsmesterskapet for baker- og konditorfag og festmiddag på kvelden. Senere i februar er det Midtnorsk mesterskap for baker- og konditorfag, og i juni skal vi arrangere tidenes første Baker og Konditor Campus for elever som har søkt vg 2 baker og konditor. I tillegg vil det bli Teams-møter for medlemmer. Her diskuterer vi alt innen fagene. Vi deler faglig kunnskap om produkter, råvarer og teknikker og deler våre erfaringer, forteller Kålen.

I tillegg til å være leder av NKB, er Kålen svenneklubbens representant i BKLFs styre.

- Det å ha et talerør inn i BKLF er viktig, da det er her mye av rammene for fagene våre blir satt. Det er viktig at vi kan fremme våre ønsker og idéer for styret i bransjeorganisasjonen vår, sier Kålen, som håper flere vil engasjere seg i svenneklubben og bli med i et faglig fellesskap som brenner for å løfte baker- og konditorfaget.

Har du svennebrev baker eller konditor og ønsker å melde deg inn i svenneklubben, kan du gjøre det her. Som medlem kan du søke om støtte til etter- og videreutdanning, du kan få inntil 2500,- i reisestøtte for å være med på bakerisafari med svenneklubben, du får tilgang til Visma Innkjøpsportal og tilgang til alle tidligere utgaver av fagbladet Baker & Konditor.

Les mer om personlig medlemskap (medlemskap i svenneklubben).