Vårt daglige brød

Publisert

Blogger, siviløkonom og tidligere generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Anders Norstad, mener vi bør unngå kjedenes egne merkevarer, og er redd det norske matsystemet skal gå til grunne. Her deler han sine tanker om vårt daglige brød.

Bjølsen valsemølle ligger ved Akerselva i Oslo. Den ble grunnlagt i 1884, og er i dag eid av Lantmännen Cerealia.

Det lages mat. Midt i Oslo. Mye mat. Langs Akerselva.

Hvem skulle trodd det? Den eneste gjenværende industriproduksjonen langs den elva som la grunnlaget for vår industrielle revolusjon.

I en tid der det meste produseres i Kina. Eller i India. Eller i et eller annet land som kan produsere billige ting.

Og det er ikke bare litt mat. Som i en snackbar. Eller en kebabsjappe.

Nei, da - det lages store mengder med mat. Sunn mat. God mat. Av korn. Som bakerne kan lage brød av. Mange brød.

Hver dag lages det mel nok til å produsere 600,000 brød. Eller ett brød per innbygger i Oslo omtrent. 365 dager i året.

Og kornet hentes rett utenfor Oslo. I Akershus, Østfold, Vestfold, Buskerud og noe langreist korn - fra rundt Mjøsa.

Hvis det ikke fryser, regner eller tørker bort, da. Det norske matkornet altså. Da hentes det med båt. Til Vippetangen. I Oslo.

Midt i Oslo produseres det altså nok matmel til å lage 250 millioner brød. Og enda flere matpakker. Hvert år. Dette har blitt gjort i over 125 år.

Grunnlaget for vårt daglige brød legges altså midt i Oslo. Langs Akerselva.

Unntatt mange av de brødene som er stekt i butikken, da. De er oftest importert. Som frossen deig fra et eller annet land med lavere kostnader enn vi selv har. Uten at de blir noe billigere av den grunn. Prisene bestemmes jo av kjøpekraften vår - som er høy.

Jeg synes det er fint at vi i brødnasjonen Norge produserer så mye av denne maten midt i hovedstaden vår.

Det er beredskap. I tillegg er det kultur, historie, kunnskap, verdiskaping, sysselsetting, skatteinntekter og mye annet.

Det at vi har Nordens største matmølle midt i byen er neppe det som gir høyest finansiell avkastning på det området mølla legger beslag på, men av og til kan det være klokt å tenke langsiktig.

Den gir oss mulighet til å bake våre daglige brød selv. 365 dager i året.

Anders Nordstad vant prisen Årets formidler under Matprisen 2022.