Nok et vellykket Rogalandsmesterskap for unge bakere og konditorer ble arrangert i helgen. Foto: Solveig Lygre, BKLF
Andrea Avaldsnes fra Quality Hotel Maritim og Endre Grøttem Eikehaug fra Sirkus Renaa vant Rogalandsmesterskapet for unge bakere og konditorer denne helgen. Årets konkurranse var den tiende i rekken, og hadde tema "yrke".
Andrea hadde valgt yrket kaptein som tema. Hun har vært på sjøen siden hun var liten, og da har pappaen vært kaptein, så litt til ære for ham. Foto: Solveig Lygre
Andrea Avaldsnes kom på 1. plass i konditorkonkurransen, og hun var veldig glad for at hun klarte å ta skrittet fra årets nykommer i fjor til å vinne i år.
- Det var veldig spennende. Jeg har litt høy puls nå, og skjelver litt, men det var veldig kjekt å vinne. Jeg fikk en stor motivasjon av å bli årets nykommer i fjor, og tenkte at i år skulle jeg gå for litt av det samme, men at jeg skulle utfordre meg selv litt mer og forbedre meg på det som ikke gikk så bra i fjor. Jeg brukte for mye tid i fjor, men nå visste jeg hvor jeg kunne spare tid, sier Andrea, som i år ble ferdig i god tid før hun skulle levere.
- Det beste med å være med i konkurranse, er alt jeg lærer av det. Det er ganske slitsomt i treningsperioden, men det er verdt det. Sånn midt i øvingsperioden var jeg ganske sliten, og da tenkte jeg "er det verdt det"? Men nå kjenner jeg at det er det, det er verdt det. Det er en god erfaring å ta med seg, og jeg skal videre i dette faget, smiler Andrea.
Endre Grøttem Eikehaug kom på 1. plass i bakekonkurransen, etter å ha fått andre plass to år på rad. Han forklarer førsteplassen med at han blant annet har mer erfaring i år, men også at han har utfordret seg selv mer.
Endre lot seg inspirere av Middelhavets smaker i produktene sine, og gikk av med seieren etter to å ha imponert dommerne.
- I år har jeg gått mye mer crazy med smaker, og utfordret meg selv. Jeg har laget en sukkerlake av sitrusfrukter og ananas, altså en lake med sukkeret fra frukten, ikke noe tilsatt sukker. Og så har jeg mye mer spennende smaker i brødene.
Endre hadde valgt yrket middelhavsbonde, og baserte smakene på området rundt Middelhavet,
- Smaker som parmesan, oliven, soltørkede tomater og sitrus er smaker jeg selv er veldig glad i, og er ganske komfortabel med. Det var egentlig derfor jeg valgte det temaet. Det er gøy å være med i konkurranse og se hvor gode andre rundt meg er, og hvilket nivå jeg er på sammenlignet med de andre. Og så liker jeg å utfordre meg selv og kreativiteten min, sier Endre, som er andreårs lærling.
Årets elev var en ny pris i år, og ble vunnet av Amalie Steine fra Jåttå vgs. Foto: Solveig Lygre
På andre og tredje plass i konditorkonkurransen kom hhv. Anja Haugland (andreårs lærling Sola Strand Hotel) og Pil Brodahl Osland (Ryfylke bakeri og konditori) og andre og tredje plass i bakerkonkurransen gikk til hhv. Mari Elise Skreå (Sirkus Renaa) og Oscar Eliassen fra Brødbakerne/Kveitemjøl As. Oscar ble i tillegg kåret til "årets nykommer". Nytt av året var prisen "årets skoleelev" som gikk til Amalie Steine fra Jåttå vgs.
Det var som alltid imponerende å se hva deltakerne klarte å levere til tross for sin unge alder. Det er både skoleelever, lærlinger og svenner med i konkurransen, og øvre aldersgrense er 22 år.
- Det er alltid et høyt nivå i dette mesterskapet, sier hoveddommer for konditorene, Cathrine Nilsen (Britannia Hotel). Med seg i dommerpanelet hadde hun Mimmi Rose Årtun, Asle Østbø og Anke Lehmann. Assistentdommer var Sunniva Myhre Sandvik. For bakerne var det Einar Martin Kålen (Ole Vig vgs.) som var hoveddommer, og han hadde med seg Andreas Holme og Umid Fotikh i dommerpanelet og Kjell Olav Barkved som assistentdommer.
Rogalandsmesterskapet arrangeres av Stavanger og Omegn Baker- og Konditorlaug, og fant som vanlig sted på Jåttå videregående skole.
Anja Haugland (Sola Strand Hotel) kom på 2. plass i konditorkonkurransen. Foto: Solveig Lygre
Pil Brodahl Osland (Ryfylke bakeri og konditori) kom på 3. plass i konditorkonkurransen. Foto: Solveig Lygre
Fjorårets vinner av bakekonkurransen, Mari Elise Skreå (Sirkus Renaa), kom i år på 2. plass. Foto: Solveig Lygre
Oscar Eliassen fra Brødbakerne/Kveitemjøl fikk tredje plass i bakekonkurransen. Han ble også kåret til "årets nykommer". Foto: Solveig Lygre
Brødene hadde Endre dekorert med sjablonger som forestilte et kart over Middelhavet og et oliventre. Foto: Solveig Lygre
Endre brukte smaker fra Middelhavet, og her er det mandlene som markerer seg. Foto: Solveig Lygre
Kaken til Andrea gir assosiasjoner til sjø og sand. Foto: Solveig Lygre
Marsipanfigurene til Andrea er alle formet som en kapteins eiendeler. Foto: Solveig Lygre