Fra stjernerestaurant i Frankrike til NM i konditorkunst

Publisert

Daniel Bauer tok svennebrevet i Frankrike, hvor han også har jobbet i en stjernerestaurant. Nå vil han konkurrere om å bli Årets Konditor.

Daniel er født og oppvokst i Polen. Helt fra han var liten drømte han om å bli kokk, men da han startet kokkeutdanningen, skjønte han raskt at det var konditor som var den rette veien for ham.

I 2021 flyttet Daniel til Norge. Han opprettet en liten konditoravdeling på Fretheim Hotel i Flåm, før han begynte å jobbe som konditor / chocolatier ved Hotel Bristol i Oslo. I dag er Daniel konditor-sous chef hos Lily Country Club i tillegg til å holde konditorkurs i Polen.

Daniel har mye konkurranseerfaring, og har til sammen ti første og andrepremier fra konkurranser i Polen.

- Den viktigste konkurransen for meg hittil var Worldskills Poland 2020. gjennom den ble jeg kvalifisert til Worlskills Shanghai, som dessverre ble kansellert på grunn av pandemien.

Hvorfor deltar du i NM?

- Jeg tror at det å delta i konkurranse er den beste måten å utfordre oss selv på, forbedre ferdigheter og kunnskap, samt lære om oss selv. Dessuten tror jeg at konkurranser knytter folk sammen, så det er en flott mulighet til å bli kjent med andre i bransjen.

Hvordan forbereder du deg til NM?

- Jeg har laget en plan som jeg følger og justerer ettersom det er behov for det. Jeg har utfordret meg selv med en del nytt, så det går mye tid med til trening. Vi har et lite ekstrakjøkken på jobben, og her trener jeg nesten hver dag. Kollegene mine har allerede skjønt at jeg er gal, ler Daniel.

Hva syns du om tema for konkurransen?

- Jeg syns tema er flott, men på samme tid ganske vanskelig. Det gir mye frihet med tolkning og presser oss til å bli mer kreative og originale. 

Gleder du deg til NM?

- Jeg gleder meg veldig til NM! Nivået ser ut til å være ganske høyt, så selv om det ikke er mange deltakere, blir det spektakulært.

Hva er din styrke? 

- Det tror jeg er besluttsomhet og perfeksjon (på en god måte) og jeg gir alltid 110%

Hvordan skal du slå dine konkurrenter?

- Det er litt vanskelig å svare på, fordi jeg tror at den eneste personen jeg må slå er meg selv – det er den eneste måten jeg kan vinne på. Ellers er det et høyt nivå, så kreativitet og særegenhet vil spille en stor rolle.

NM i konditorkunst går av stabelen på Umami Arena den 20. mars. Her skal Daniel konkurrere mot Xiao Juan Peng, Victoria Gravdal og Jeremy Dubanchet om å bli Årets konditor 2025.

 

Oppgaver

1. KAKE

Det skal lages 2 identiske kaker, diameter 16-20 cm.

1 stk. til utstilling og 1 stk. til smaksbedømming.

Kandidaten velger selv utforming, høyde, innhold og pynt.

Det er lov til å ha med 2 stk. ferdig kakebunn totalt, 1 pr. kake.

Kaken skal inneholde følgende ingredienser: rømme, tindved og melkesjokolade

2. KONFEKT

Det skal lages 2 typer sjokoladekonfekt, 20 stk. av hver.

2x10 stk. til utstilling og 2x10 stk. til smaksbedømming.

Konfektene skal ha dekor/pynt.

 3. SHOWPIECE

Det skal lages 1 showpiece til utstilling.

Den skal lages i sjokolade, sukker eller pastillage.

5 ufargede, ferdigstøpte store deler av showpiecen kan medbringes, men må settes sammen og farges under konkurransen.  Minimumsvekt pr. medbragte del er 500g.

Hver del kan kun bestå av én type sjokolade.

Alle små garnityr/dekorer i sjokolade eller sukker må gjøres under konkurransen.

Det settes et krav til minimumshøyde på den ferdige showpiecen på 120 cm.

Showpiecen skal inneholde 2 forskjellige modellerte marsipanfigurer.

Konkurranseregler

DELTAKERE

Deltaker må ha svennebrev som konditor eller tilsvarende utdannelse fra annet land.

DOMMERE

Det oppnevnes et dommerteam, hvor en fungerer som hoveddommer.

Det oppnevnes i tillegg 1 dommerassistent som vil være kontaktperson mellom deltakere og dommere under konkurransen.

UNIFORM:

Arrangør stiller med jakke, hodeplagg og forstykker som deltaker skal bruke. Deltakere stiller i sorte arbeidsbukser og sorte arbeidssko. Arbeidstøy skal være nyvasket og strøket.

 

PRAKTISKE OPPGAVER:

  • Arbeidsoppgaven skal utføres over 7 timer.
  • Hver deltaker får tildelt en elev til å hjelpe seg å rydde/vaske på konkurransedagen.
  • Oppveiing av ingredienser skal være gjort på forhånd før man kommer til konkurransearenaen.
  • Oppveiing og medbragte showpiece-deler vil bli kontrollert av dommer(e) innen konkurransen starter.
  • Man får 1 time til disposisjon til å rigge sin bås konkurranseklar, her kan man medbringe én medhjelper.
  • Deltakere skal følge oppgitt tidsplan for konkurransen, om ikke denne blir fulgt, vil det medføre poengtrekk.
  • Utstyr som ikke står oppført på utstyrslisten må kandidaten ta med selv, men må godkjennes på forhånd av arrangøren.
  • Bord til utstilling / bufeet er tilgjengelig på konkurranseområdet, kandidaten må selv ta med duker, fat, dekor etc.
  • Showpiece kan monteres på utstillingsbord eller på konkurransekjøkkenet. Monteres denne på kjøkkenet, må den bæres ut av kandidaten selv innen tiden er ute.

 

REGLER FOR ALLE UTØVERNE

  • All dekor må produseres under konkurransen.
  • Alt fyll må produseres under konkurransen.
  • Ferdigstekte kakebunner til kakene kan medbringes til konkurransen. Det er lov til å ha med 2 stk. ferdig kakebunner totalt, 1 pr. kake.                                                             
  • Ferdigkokt sukker og modelleringssjokolade kan medbringes, men må utformes under konkurransen.

 

KOMMUNIKASJON FØR KONKURRANSEN

  • All kommunikasjon og alle spørsmål må sendes skriftlig til Gunnar Bakke:

    gunnar@bakerkonditor.no

  • Deltakerne vil motta regelmessig informasjonsbrev frem til konkurransedato. I disse infobrevene vil alle innsendte spørsmål bli besvart av hoveddommer.
  • All kommunikasjon utenfor nevnte kanal vil ikke være godkjent.
  • Direkte kommunikasjon mellom deltaker og dommer kan medføre diskvalifikasjon.

KOMMUNIKASJON UNDER KONKURRANSEN

  • All kommunikasjon mellom deltaker og dommer skal foregå gjennom dommerassistent.
  • Må en deltaker snakke med en dommer, skal det alltid være 2 dommere til stede.
  • Kommunikasjon utenfor disse rammene kan medføre diskvalifikasjon.