Daniel Sunzenauer er Skandinavias første brød-sommelier, og i mai skal han konkurrere om å bli verdens beste. Foto: Bakehuset
Mange har sikkert fått med seg at Daniel Sunzenauer er Skandinavias første brød-sommelier. Den 21. mai har han mulighet til å bli verdens første verdensmester i faget.
I tidenes første VM for brød-sommelierer, gjelder det å vise at man behersker det man har lært i utdanningen. Her er Daniel med sertifikatet som beviser at han er utdannet brød-sommelier. Foto: Privat
Daniel var ferdig med utdanningen som brød-sommelier i september i fjor, og ble med det en av 250 brød-sommelierer i verden. I år skal VM for brød-sommelierer arrangeres for første gang, og Daniel har kvalifisert seg til finalen som går av stabelen på iba-messen i Düsseldorf den 21. mai.
- Det var en utrolig vanskelig kvalifikasjonsrunde vi gikk gjennom, mye vanskeligere enn jeg hadde trodd. Kvalifiseringsoppgaven mottok jeg i en e-post. Oppgaven bestod av ca. 25 spørsmål som jeg hadde 45 minutter på å besvare. Idet jeg åpnet oppgaven, begynte tiden å gå. Noen av spørsmålene klarte jeg ikke å svare på, og det var ikke tid til å søke opp noe.
Alle som er sertifiserte brød-sommelierer kan melde seg på kvalifiseringen, og til dette første verdensmesterskapet var det hele førtifem stykker som hadde meldt seg på. Dommerne skulle egentlig plukke ut de tolv beste til finalen, men nivået var så høyt at de valgte å gi finaleplass til seksten stykker.
- Den viktigste grunnen til at jeg meldte meg på, er nok at jeg ønsker å holde meg oppdatert på det å være brød-sommelier. Det er en god måte å holde vedlike det jeg har lært i utdanningen, å holde meg oppdatert på faget. Og så er det selvfølgelig spennende å utfordre seg selv, selv om det kommer til å bli ganske nervepirrende, sier den forholdsvis nyutdannede brød-sommelieren.
Daniel er opprinnelig dansk, men jobber til daglig som produktutvikler for Bakehuset. Selv om han har konkurranseerfaring fra hjemlandet, begynner det å bli en stund siden sist han deltok i konkurranse.
- Jeg vant Danmarks beste brød i 2010 og var i finalen i 2009 og 2011. Dette blir en helt annen type konkurranse, da det går mye på å beskrive lukt, smak, struktur og utseende. I tillegg til må vi kunne begrunne hvorfor de forskjellige brødene passer sammen med forskjellige typer mat og drikke. Det er også en del brødhistorie, og vi må vite hvilke brød som er de mest populære i forskjellige land i hele verden, forteller Daniel.
Daniel Sunzenauer jobber til daglig som produktutvikler hos Bakehuset. Foto: Bakehuset
For å forberede seg til VM, har Daniel planen klar.
- Jeg har allerede lest veldig mye for å forberede meg til kvalifiseringen, men nå må jeg virkelig terpe på absolutt alt det du må kunne som en brød-sommelier. Det er selvfølgelig å kunne identifisere et brød, hvilket land det kommer fra. Jeg må kunne beskrive alt fra utseende til lukt smak, farge, aroma og konsistens. Og så må jeg øve på sammensetning av brød med annen mat og drikke. Det er en stor del av det, det å forklare hvorfor dette rugbrødet passer sammen med denne maten, eller denne baguetten til disse rekene, ikke bare si at det passer godt sammen, men hvorfor. Og dette gjør jeg jo til daglig i min jobb som produktutvikler. Jeg øver konstant på det vi blir testet på i VM. Hva er det jeg smaker? Hva er det jeg ser? Hvordan beskriver jeg fargen på skorpen, fargen på brødet? Hvordan beskriver jeg strukturen i skorpen og brødet?
Daniel og de andre finalistene har enda ikke fått vite så mye om konkurransen og hvordan den vil foregå. De har fått vite at de skal gjennom en ny runde med spørsmål på nettet, og poengene de får i denne runden, tar de med seg til finalen.
- Jeg har også fått vite at en av oppgavene vi får i konkurransen er en lukt/aroma konkurranse. Jeg er heldig, for jeg har en kjæreste som er vin-sommelier. Hun har et sett med masse små flasker med forskjellige lukter. Jeg øver litt med henne for å beskrive hva jeg lukter. I tillegg til å terpe på alle de faglige temaene, må jeg trene på å være avslappet og selvsikker når jeg står på en scene. Jeg må øve på ikke å tvile på meg selv, men bruke de første instinktene jeg får. Hva er det jeg lukter og smaker? Ikke bruke for lang tid, men svare det som faller naturlig. Jeg blir fort nervøs i disse situasjonene, men det er jo fordi jeg har lyst til å gjøre det så godt som mulig, sier Daniel, som gleder seg veldig til VM.