Klar for fastelavn?

Publisert

Søndag 2. mars feirer vi fastelavn og som alle vet – ingen fastelavn uten fastelavnsboller! Her får du tidligere Nordisk mester i søtbakst, Erlend Voldens deilige oppskrift – med hele fire forskjellige fyll!

Fastelavn kommer av nedertysk vastel-avent, som betyr «aftenen før fasten». Opprinnelig betegnet altså fastelavn kvelden før askeonsdag, som innledet den 40 dager langfasten i forkant av påsken. Etter hvert ble fastelavn en betegnelse for en periode på tre festdager som innledet fasten, nemlig fastelavnssøndag, blåmandag og feitetirsdag. Feitetirsdag er i dag den internasjonale pannekakedagen, også kalt pannekaketirsdag.

I Danmark har fastelavnsbollen blitt mer populær enn noen gang, Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD) har gjort en undersøkelse blant sine medlemmer som fastslår at danskene spiser fastelavnsboller som aldri før. I vårt naboland i sør fylles bakeridiskene med fastelavnsboller allerede uken etter nyttår, og bakere melder om tomme disker tidlig på ettermiddagen – som om hver dag var fastelavnssøndag. 

Selv om det er ytterst få som i dag faster i førti dager frem til påske, holder vi altså fast på tradisjonen med å fete oss opp. God fastelavn!

Fastelavnsboller med fire ulike fyll

Ingenting er som saftige, frodig fylte fasteavnsboller. Ingenting! Her får du en deilig grunnoppskrift og fremgangsmåte for fire ulike fyll.