Ministeren skal åpne Baker- og Konditorkonferansen

Publisert

Landbruks- og matminister, Geir Pollestad, skal åpne Baker- og Konditorkonferansen på Næringslivets hus i Oslo. Foto: Torbjørn Tandberg

Den 18. februar kommer landbruks- og matminister, Geir Pollestad, til Næringslivets hus i Oslo for å åpne den 4. Baker- og Konditorkonferansen.

Lars Lian er en av Norges fremste konditorer. Han skal fortelle om sine erfaringer som konseptutvikler.

På den årlige fagkonferansen for baker- og konditorbransjen møter du, i tillegg til matministeren, mange spennende innledere. Du får blant annet høre en av Norges fremste konditorer, Lars Lian, fortelle om sine erfaringer som konseptutvikler. I tillegg til å ha vært på kokkelandslaget i en årrekke, er Lian kjent fra tv-program som Kakekrigen (dommer) og Brimi og Lian. Han har de siste 20 årene hatt stor suksess som konseptutvikler, og er gründeren bak blant annet Jordbærpikene og Snurr Bakeri.

Det er Skaperkraft, Arbeidskraft og Bærekraft som er hovedtemaer for konferansen, og under hver bolk lover vi deg engasjerende innlegg fra dyktige innledere.

Skandinavias første brødsommelier

Daniel Sunzenauer er Skandinavias første brød-sommelier, og jobber til daglig som produktutvikler for Bakehuset. Gjennom sommelier-utdanningen har han fått dyp innsikt i alt som påvirker brødets smak og tekstur – fra meltype og fermentering til hvordan brødet kombineres med ulike måltider og smaker.

Daniel Sunzenauer er skandinavias første brød-sommelier. Han skal snakke om hvorfor bruk av sanseuttrykk er viktig i perfeksjonering av fagene våre. Foto: Bakehuset

Utdanningen har gitt ham verktøy for å analysere og vurdere brød på samme måte som en vin-sommelier vurderer vin. Daniel har erfaring som produktutvikler og produksjonsansvarlig fra både Danmark, Kina og Norge, og har også jobbet med konseptutvikling for bakeridisplay og layout i butikk. På Baker- og Konditorkonferansen skal Daniel snakke om hvorfor bruk av sanseuttrykk er viktig i perfeksjonering av fagene våre.

Vi får også besøk av Jentene på tunet.

I 2015 startet de opp en liten sjokoladefabrikk i Selbu i Trøndelag og har allerede rukket å få en lang liste med utmerkelser for sin bærekraftige håndverkssjokolade. De er blant annet prisvinner i International Chocolate Awards hvert eneste år siden 2017 og har vunnet Det norske måltid for sjokoladen "Northern lights" - håndmalte sjokoladebiter med nordlysets fargepalett. De doblet omsetningen sin hvert år i fem år, og ble kåret til Årets Gaselle i Midt-Norge i 2021. Bak suksesshistorien står ekteparet Iris og Eivind Aune. Eivind er ansvarlig for forretningsutviklingen, og han kommer til Baker- og Konditorkonferansen for å fortelle hvordan de lyktes med å skape en hjørnesteinsbedrift i Selbu, med kunder langt utover landegrensene.

Hanna Marie skal snakke om hvordan tiltakene hun satte i gang da hun overtok det 123 år gamle familiebakeriet resulterte i økt omsetning og enda større merkevarebevissthet. Foto: Solveig Lygre / BKLF

Dersom du lurer på hvordan du kan bruke sosiale medier på en bedre måte kan du lære mye av Jørgen Rustad. Han er gründer og daglig leder av Smakslykke delikatessebutikker i Drammen og Fredrikstad, i tillegg til smakslykke.no. Jørgen har høyt fokus på stadig utvikling for å gi konseptet et unikt preg som kan treffe bredt. På Baker- og Konditorkonferansen skal Jørgen fortelle hvordan sosiale medier kan være et fantastisk verktøy for bedriften din dersom det brukes riktig.

Vinneren av Årets Bakeri 2024

Hanna Marie Halvorsen Bergan er daglig leder og eier av Aanerud Bakeri i Årnes. Familiebakeriet fra 1921 ble kåret til Årets bakeri 2024, og er et håndverksbakeri med stor lidenskap for norske tradisjonelle bakevarer. Hanna overtok bakeriet i mars 2023 og begynte som daglig leder kort tid etter. Hun satte i gang mange tiltak som har resultert i økt omsetning og enda større merkevarebevissthet. På Baker- og Konditorkonferansen skal Hanna fortelle oss mer om dette.

Kjetil Junge skal gi oss en "smak av tid" og et innblikk i håndverkets verdi i en moderne verden. Foto: Tom Haga

I en tid der de fleste ser etter løsninger for å få det meste til å gå fortere, har Kjetil Junge gått mot strømmen. I Rosenkildehaven Bageri i Stavanger baker han blant annet med mel av selvdyrket urkorn og steiker brød i en 250 år gammel vedfyrt ovn. Her handler det om fellesskap, ikke effektivitet. Kjetil sin filosofi er at tradisjon og tid ikke bare skaper god mat, men også forbindelser mellom mennesker. Kjetil kommer til Baker- og Konditorkonferansen for å gi oss en "smak av tid" og et innblikk i håndverkets verdi i en moderne verden.

André Løvas er et navn som er kjent for de fleste i bransjen. Foruten å ha vært utøver og trener på Bakerlandslaget i ti år, ble han i fjor kjent for hele Norge da han var dommer i Bakemesterskapet på NRK. André jobber til daglig som kvalitets- og produktutviklingssjef for Åpent bakeri i Oslo, og han kommer til Baker- og Konditorkonferansen for å snakke om hvordan skålding kan erstatte bruk av tilsetningsstoff i produktene dine.

André Løvaas (Åpent Bakeri) skal snakke om hvordan skålding kan erstatte bruk av tilsetningsstoff i produktene dine. Foto: Solveig Lygre / BKLF

Aktuelt om fagutdanning

På konferansen skal vi også oppdateres på hvordan det går med utdanningen av bakere og konditorer i Norge. Jørn Olav Bekkelund er seksjonssjef for fagopplæring og skoletilbud i Innlandet fylkeskommune. Han kommer til Baker- og Konditorkonferansen for å snakke om hvordan fylkeskommunene kan sikre et likeverdig utdanningstilbud for baker- og konditorfagene, uavhengig av bosted. Vi får også høre faglærer Lars Lindland fra fagskolen Viken dele erfaringer fra det nye fagskoletilbudet, Spesialisering i baker- og konditorfaget. Pilotprosjektet nærmer seg slutten og Lars skal snakke om hvordan det har gått til nå og veien videre.

Professor ved NMBU, fakultet for Biovitenskap, Anne Kjersti Uhlen og Erik Svanes, seniorforsker på Norsk Institutt for Bærekraftsforskning (NORSUS), skal oppdatere oss på hvordan det står til med bærekraft i bakerbransjen.

Programmet inneholder altså noe for enhver, og i tillegg til mange spennende innlegg, har vi lagt inn mye tid til å mingle med både nye og gamle bekjentskap. Her er alt lagt til rette for en sosial og innholdsrik dag for hele Norges baker- og konditorbransje.

Hjertelig velkommen til Baker- og Konditorkonferansen 2025, den 18. februar på Næringslivets hus i Oslo. Vi gleder oss til å se deg der!