Nå starter vårens tøffeste bakeprosess

Publisert

Vinneren av "Årets Bakeri 2024" var det tradisjonsrike familiebakeriet Aanerud bakeri på Årnes i Akershus. Eier og daglig leder, Hanna Marie Halvorsen Bergan, sier at napoleonskaken fortsatt er en av bestselgerne. Foto: Solveig Lygre

Juryen settes nå til heving – de neste seks månedene skal det avgjøres hvem som blir «Årets bakeri 2025».

Akkurat som hos bakeren, både smaker og lukter det godt av denne prestisjetunge tittelen, som hvert år blir delt ut til en bedrift som har strukket seg ekstra langt for at kundene skal få tilgang til bakervarer av høy kvalitet.

Hvilke som helst av landets bakerier eller konditorier kan nomineres til kåringen. Enten av seg selv, av kunden eller av bransjen, og fagjuryen som skal kåre «Årets bakeri 2025», sitter nå ved postkassen og venter i spenning på alle nominasjonene.

Tidsriktig tema i årets kåring

Den årlige kåringen av «Årets bakeri» har forskjellig hovedtema fra år til år, og i år er det bedriftens endrings- og omstillingsevne som vil bli vektlagt.

Å vinne denne prisen, sier noe om fagkompetansen hos den enkelte bedrift, samt kundeservice, samfunnsansvar og hvordan de utvikler egne ansatte. Det er altså en sammensatt pris som ikke bare handler om antall solgte kanelknuter, nye oppskrifter eller produkter med dubaisjokolade.

- Det er flere kriterier som spiller inn, men kanskje noe av det viktigste er at de har egenproduserte varer og ikke bruker halvfabrikata, at de er økonomisk bærekraftige og har en tydelig strategi bak bedriften sin, sier juryleder, Vigdis Myhre Næsseth i Fossekall AS.

Jurylederen tror det blir en tøff konkurranse i år.

- Ja, vi forventer mange nominasjoner, særlig fordi årets tema er såpass tidsriktig. Etter mange vanskelige år i bransjen, med usikre tider og pandemien bare noen år bak oss, så ser vi heldigvis gode eksempler på at bakeriene har klart seg gjennom dette. Det blir viktigere å vise at man driver med egenproduksjon og gode råvarer. Det blir jo mer og mer import av hel- og halvfabrikata, og dette er en situasjon bransjen også må håndtere, sier Myhre Næsseth.

Fagsterk jury med bred kompetanse

Fra våren og frem til sommerferien skal en fagsterk jury med variert kompetanse sile ned alle nominerte, før de skal velge ut tre finalister som går videre.

Juryleder, Vigdis Myhre Næsseth, er forretningsutvikler med solid strategisk kompetanse og daglig leder i konsulentselskapet Fossekall AS. Med seg i juryen har hun Lars Lian, landets mest premierte konditor, forretningsutvikler og en ekte bransjemann, Beret Mette Haga fra Innovasjon Norge som bidrar med sitt økonomi- og bærekraftsperspektiv og Paal André Schwital fra Metro Branding.

Å komme frem til en verdig vinner av «Årets bakeri 2025» er en møysommelig prosess de fire jurymedlemmene tar på høyeste alvor.

- Vi gjør alltid en svært grundig jobb, det skulle bare mangle, det er tross alt noens livsverk vi vurderer. Men det er en spennende prosess, og alltid gøy å jobbe seg frem til hvem som får den gjeve tittelen, sier Myhre Næsseth.

Og på selveste verdens brøddag, den 16. oktober, blir det altså klart hvem som får tittelen «Årets bakeri 2025». Kanskje du kjenner noen som burde nomineres, eller kanskje ditt bakeri fortjener tittelen «Årets bakeri 2025»? Send inn din nominasjon her