Skal konkurrere mot sin egen treneren i NM

Publisert

Victoria Gravdal (til høyre) syns det er litt rart at hun skal konkurrere mot sin tidligere lagvenninne og nåværende trener på landslaget, Xiao Juan Peng (til venstre). Her fra premieutdelingen i VM i 2023. Foto: Solveig Lygre

Victoria Gravdal og Xiao Juan Peng vant sølv da de representerte Norge i konditor-VM i 2023. I år er Victoria utøver på konditorlandslaget, mens Xiao er lagtrener. I mars skal de konkurrere mot hverandre i NM i konditorkunst.

Victoria Gravdal er konditorsjef på Sola Strand Hotel, og har tidligere vunnet Rogalandsmesterskapet (2020) og sølvmedalje fra konditor-VM. Nå vil hun konkurrere om å bli Norges beste konditor.

- Jeg vil delta i NM for å vise hva jeg kan og hva jeg har lært så langt i min arbeidskarriere. Det å delta i konkurranser gjør at en lærer mye om seg selv og hvor grensene faktisk går. Dessuten blir jeg en erfaring rikere, og det er jo ikke feil, sier Victoria. 

 Hvordan forbereder du deg til NM?

- Jeg forbereder meg til NM ved å øve masse. Det er mange detaljer som skal på plass for å kunne levere bra produkter, og derfor må det øves masse. 

Hva syns du om tema for konkurransen?

Tema Tivoli syns jeg er sykt kult fordi det er så mye en kan gjør ut av det, både på smak, utseende og kreativitet. Jeg håper jeg treffer temaet bra med produktene mine, og at dommerne ser hva jeg ønsker å få ut av det. 

Gleder du deg til NM?

- Både og. Av alle konkurranser jeg har vært i, så er nok NM det jeg har gruet meg mest til. Og det er fordi jeg har gått langt over komfortsonen min med å lage elementer som jeg aldri har gjort før, og det er veldig nervepirrende. På den andre siden syns jeg heller ikke at man skal kjøre "safe" i en konkurranse, for man vil jo gjerne vise hva som faktisk er mulig å få til. Men om alle produkter blir som jeg har tenkt, så tror jeg NM blir en kjempefin opplevelse uansett hvordan resultatet blir. 

Hva er din styrke?

- Det var et vanskelig spørsmål. Jeg føler ikke at jeg er svært god på bare et område. Jeg kan liksom litt på hvert emne i faget. Jeg vil kanskje heller si at min styrke er at jeg aldri gir opp uansett hvor dårlig ting går underveis. Det har skjedd en del endringer underveis i øvingsprosessen frem mot NM som har gjort at jeg har måtte tenke helt nytt på flere områder. Det viktigste for meg er at jeg fullfører med et resultat jeg selv kan være fornøyd med. 

Hvordan blir det å konkurrere mot din tidligere lagvenninne, Xiao?

Det blir egentlig litt rart, siden vi er så gode venner og har konkurrert sammen. Vi er vant med å snakke mye med hverandre, men nå som vi skal konkurrere mot hverandre har vi ikke kunne gjøre det på samme måte. Jeg gleder meg veldig til å se hva hun leverer og se hvordan hun har løst oppgaven!

 Les intervju med Xiao Juan Peng

Hvordan skal du slå dine konkurrenter?

Det er ikke noe jeg har tenkt noe på, og vil heller ikke tenke på det. Jeg skal kun vise hva jeg kan og heller fokusere på å bli fornøyd med det jeg selv leverer. Måtte den beste deltakeren vinne, tenker jeg. 

NM Årets Konditor finner sted på Umamimessen den 20. mars.

Konkurranseregler

DELTAKERE

Deltaker må ha svennebrev som konditor eller tilsvarende utdannelse fra annet land.

DOMMERE

Det oppnevnes et dommerteam, hvor en fungerer som hoveddommer.

Det oppnevnes i tillegg 1 dommerassistent som vil være kontaktperson mellom deltakere og dommere under konkurransen.

UNIFORM:

Arrangør stiller med jakke, hodeplagg og forstykker som deltaker skal bruke. Deltakere stiller i sorte arbeidsbukser og sorte arbeidssko. Arbeidstøy skal være nyvasket og strøket.

 

PRAKTISKE OPPGAVER:

  • Arbeidsoppgaven skal utføres over 7 timer.
  • Hver deltaker får tildelt en elev til å hjelpe seg å rydde/vaske på konkurransedagen.
  • Oppveiing av ingredienser skal være gjort på forhånd før man kommer til konkurransearenaen.
  • Oppveiing og medbragte showpiece-deler vil bli kontrollert av dommer(e) innen konkurransen starter.
  • Man får 1 time til disposisjon til å rigge sin bås konkurranseklar, her kan man medbringe én medhjelper.
  • Deltakere skal følge oppgitt tidsplan for konkurransen, om ikke denne blir fulgt, vil det medføre poengtrekk.
  • Utstyr som ikke står oppført på utstyrslisten må kandidaten ta med selv, men må godkjennes på forhånd av arrangøren.
  • Bord til utstilling / bufeet er tilgjengelig på konkurranseområdet, kandidaten må selv ta med duker, fat, dekor etc.
  • Showpiece kan monteres på utstillingsbord eller på konkurransekjøkkenet. Monteres denne på kjøkkenet, må den bæres ut av kandidaten selv innen tiden er ute.

 

REGLER FOR ALLE UTØVERNE

  • All dekor må produseres under konkurransen.
  • Alt fyll må produseres under konkurransen.
  • Ferdigstekte kakebunner til kakene kan medbringes til konkurransen. Det er lov til å ha med 2 stk. ferdig kakebunner totalt, 1 pr. kake.                                                             
  • Ferdigkokt sukker og modelleringssjokolade kan medbringes, men må utformes under konkurransen.

 

KOMMUNIKASJON FØR KONKURRANSEN

  • All kommunikasjon og alle spørsmål må sendes skriftlig til Gunnar Bakke:

    gunnar@bakerkonditor.no

  • Deltakerne vil motta regelmessig informasjonsbrev frem til konkurransedato. I disse infobrevene vil alle innsendte spørsmål bli besvart av hoveddommer.
  • All kommunikasjon utenfor nevnte kanal vil ikke være godkjent.
  • Direkte kommunikasjon mellom deltaker og dommer kan medføre diskvalifikasjon.

KOMMUNIKASJON UNDER KONKURRANSEN

  • All kommunikasjon mellom deltaker og dommer skal foregå gjennom dommerassistent.
  • Må en deltaker snakke med en dommer, skal det alltid være 2 dommere til stede.
  • Kommunikasjon utenfor disse rammene kan medføre diskvalifikasjon.

Oppgaver

1. KAKE

Det skal lages 2 identiske kaker, diameter 16-20 cm.

1 stk. til utstilling og 1 stk. til smaksbedømming.

Kandidaten velger selv utforming, høyde, innhold og pynt.

Det er lov til å ha med 2 stk. ferdig kakebunn totalt, 1 pr. kake.

Kaken skal inneholde følgende ingredienser: rømme, tindved og melkesjokolade

2. KONFEKT

Det skal lages 2 typer sjokoladekonfekt, 20 stk. av hver.

2x10 stk. til utstilling og 2x10 stk. til smaksbedømming.

Konfektene skal ha dekor/pynt.

 3. SHOWPIECE

Det skal lages 1 showpiece til utstilling.

Den skal lages i sjokolade, sukker eller pastillage.

5 ufargede, ferdigstøpte store deler av showpiecen kan medbringes, men må settes sammen og farges under konkurransen.  Minimumsvekt pr. medbragte del er 500g.

Hver del kan kun bestå av én type sjokolade.

Alle små garnityr/dekorer i sjokolade eller sukker må gjøres under konkurransen.

Det settes et krav til minimumshøyde på den ferdige showpiecen på 120 cm.

Showpiecen skal inneholde 2 forskjellige modellerte marsipanfigurer.