Skal utfordre seg selv

20. mars skal "Årets konditor 2025" kåres. NM i konditorkunst går av stabelen på Umami Arena på Lillestrøm, og de fire dyktige finalistene forbereder seg nå på beinhard konkurranse.
20. mars skal "Årets konditor 2025" kåres. NM i konditorkunst går av stabelen på Umami Arena på Lillestrøm, og de fire dyktige finalistene forbereder seg nå på beinhard konkurranse.
NM i konditorkunst arrangeres vanligvis annethvert år, og vinneren får den gjeve tittelen "Årets konditor". I 2023 var det Henrik Falkensten som gikk av med seieren i en konkurranse som holdt et skyhøyt nivå. Når vi ser på deltagerlisten for årets konkurranse, forventer vi et minst like høyt nivå som forrige gang.
En av finalistene i år, Jeremy Dubanchet, startet sin konditorkarriere i sin hjemby i Frankrike da han var 25 år gammel. Blandingen av vitenskap og kunst, kreativitet og tradisjon, vekket interessen hans, og han bestemte seg for å satse på konditoryrket.
- Jeg studerte i to år ved en konditoriskole i Frankrike, og fikk deretter lærlingeplass ved det anerkjente konditoriet Sève i Lyon. Da jeg var ferdig i lære, flyttet jeg til Norge og begynte å jobbe hos Pascal. Etter noen år hos ham, begynte jeg som sjokolade- og iskremsjef hos Kaffebakeriet, hvor jeg nå har vært i ca. åtte år.
Jeremy har ikke konkurrert i et stort mesterskap før, og ser på NM som en perfekt mulighet for å utvikle seg selv og sine ferdigheter. På spørsmålet om hvorfor han ville delta i NM, svarer han:
- I november sa sjefen min at jeg hadde tre dager på meg til å søke om å bli med i NM. Jeg hadde allerede tenkt på dette i lang tid, og så på det som en god anledning til å utfordre meg selv og utvikle mine ferdigheter.
Hvordan forbereder du deg til NM?
- Jeg har både familie og jobb, men jeg er heldig å ha en sjef som er svært positiv til dette og som lar meg trene i konditoriet når jeg har mulighet. I tillegg er samboeren min utrolig støttende, og hun tar seg av hverdagsrutinene med barna alene for å gi meg tid til å trene.
Hva syns du om tema for konkurransen?
- Tivoli er ment å være et morsomt og spennende sted, og det var det for broren min da vi var små, men ikke for meg; jeg har alltid vært skeptisk til tivoli. Nå må jeg kombinere disse følelsene med min største lidenskap og prøve å være kreativ og positiv.
Gleder du deg til NM?
- For meg innebærer temaet en spennende blanding av stress og adrenalin. Men som jeg nevnte tidligere, denne gangen skal det være med et positivt utgangspunkt.
Hva er din styrke?
- Jeg er en veldig tålmodig person. Hvis ting ikke går som jeg vil, kan jeg starte på nytt igjen og igjen til jeg er fornøyd.
- Hvordan skal du slå dine konkurrenter?
Den eneste personen jeg virkelig ønsker å slå, er meg selv. Målet mitt er å overgå meg selv og være stolt av det jeg oppnår.
1. KAKE
Det skal lages 2 identiske kaker, diameter 16-20 cm.
1 stk. til utstilling og 1 stk. til smaksbedømming.
Kandidaten velger selv utforming, høyde, innhold og pynt.
Det er lov til å ha med 2 stk. ferdig kakebunn totalt, 1 pr. kake.
Kaken skal inneholde følgende ingredienser: rømme, tindved og melkesjokolade
2. KONFEKT
Det skal lages 2 typer sjokoladekonfekt, 20 stk. av hver.
2x10 stk. til utstilling og 2x10 stk. til smaksbedømming.
Konfektene skal ha dekor/pynt.
3. SHOWPIECE
Det skal lages 1 showpiece til utstilling.
Den skal lages i sjokolade, sukker eller pastillage.
5 ufargede, ferdigstøpte store deler av showpiecen kan medbringes, men må settes sammen og farges under konkurransen. Minimumsvekt pr. medbragte del er 500g.
Hver del kan kun bestå av én type sjokolade.
Alle små garnityr/dekorer i sjokolade eller sukker må gjøres under konkurransen.
Det settes et krav til minimumshøyde på den ferdige showpiecen på 120 cm.
Showpiecen skal inneholde 2 forskjellige modellerte marsipanfigurer.
DELTAKERE
Deltaker må ha svennebrev som konditor eller tilsvarende utdannelse fra annet land.
DOMMERE
Det oppnevnes et dommerteam, hvor en fungerer som hoveddommer.
Det oppnevnes i tillegg 1 dommerassistent som vil være kontaktperson mellom deltakere og dommere under konkurransen.
UNIFORM:
Arrangør stiller med jakke, hodeplagg og forstykker som deltaker skal bruke. Deltakere stiller i sorte arbeidsbukser og sorte arbeidssko. Arbeidstøy skal være nyvasket og strøket.
PRAKTISKE OPPGAVER:
REGLER FOR ALLE UTØVERNE
KOMMUNIKASJON FØR KONKURRANSEN
KOMMUNIKASJON UNDER KONKURRANSEN