Bli kjent med Garçon

I den ærverdige stasjonsbygningen i Lillestrøm, åpnet Garçon dørene i 2007. Etter hvert åpnet Garçon express i andre enden av bygningen, caféen på Fjellhamar og et utsalg i Helsebygget i Lillestrøm. I januar i år kjøpte eierselskapet til Garçon gamle Willys Conditori i Lundsalléen; da hadde Garçon for lengst vokst ut av bakeriet på "bakrommet" på togstasjonen.

Raymond Wiig, en av eierne, har store visjoner for matmiljøet i hjembyen Lillestrøm. Sammen med partner Paal Jahrmann ønsker han å skape gode serveringssteder som kan tilby lillestrømlingene lokal matglede og matopplevelser av ypperste kvalitet.

Bli kjent med

Vi i BKLF ønsker å bli bedre kjent med medlemmene våre, og at medlemmene våre kan få mulighet til å bli kjent med hverandre. Vi vil derfor bli bedre kjent med et nytt medlem hver måned. Ønsker du å bli bedre kjent med oss, kan du kontakte Solveig Lygre.

Her kan du lese mer om medlemskap og medlemsfordeler

Åpner nabolagsutsalg

Med det nye bakeriet i Lundsalléen har Garçon fått mye større kapasitet og plass. Her har de planer om et selvbetjent og tillitsbasert utsalg som skal være for hele nabolaget, og det skal ligge i den delen av lokalet som vender ut mot Lundsalléen. I bygningen, som ligger midt i et gammelt villaområde, har det vært konditori siden 1968. Bygningen har nå fått ny fasade, og den er til glede for både store og små passerende. Kunstneren Valiente har dekorert den med fargerike karikaturer av de ansatte, og inspirasjonen har han hentet fra Charlie og sjokoladefabrikken. Willy, som drev konditoriet her tidligere, sies å ha mange fellestrekk med Willy Wonka.

Fv: baker Per Ivar, konditor Frida og baker Fred foran gamle Willys konditori som nå har fått ny fasade av kunstneren Valiente. De er alle karikerte på bygningen.

- Vi måtte utvide for å klare å dekke etterspørselen. Vi har fått mange henvendelser om leveranser fra blant annet bedriftsmarkedet, men vi har ikke hatt kapasitet til å produsere noe utover det vi selger i utsalgsstedene våre. Nå når vi har utvidet produksjonslokalet fra 50 til 400 kvadratmeter, har vi kunnet si ja til mange flere henvendelser. Vi har også fått kapasitet til å utvikle og tilføre nye produkter til caféene, sier Paal. Og i caféene bugner det av fristende produkter i disken. Focaccia, grove blingser og andre bakevarer fylt med

Mange fristelser i disken hos Garçon.

blant annet lokalprodusert skinke og ost, donuts, boller, muffins, kaker og croissanter for å nevne noe. Gjestene kan også bestille salater, pasta og pizza fra menyen.

Sertifisert Hådverksbakeri

Bakeriet er det Fred Storebø som styrer. Han ble ansatt for å utvikle Garçon til å bli et ekte håndverksbakeri. Dette har han klart ved å bygge kompetanse, heve standarder og innarbeide gode rutiner. Reseptene er bygget om og tilsetningsstoff og pulver er borte. Nå er det rene råvarer og lange hevingstider som gjelder. Surdeig er også blitt en viktig ingrediens. Endringene har gitt bakeriet et løft, og medførte at Garçon i juni i år ble sertifisert Håndverksbakeri av BKLF.

Fred har også tatt inn en lærling i bakeriet. Han skryter over hvor engasjert hun er.  – Jeg er sikker på at hun kommer til å bli en svært dyktig fagperson, sier Fred, og fremhever hvor viktig det er med lærlinger for å heve kompetansen i faget. Han understreker også viktigheten av tett oppfølging på lærlinger.

Garçon har også eget konditori, og Frida Uthus er husets konditor. Et lekkert utvalg av konditorvarer er å finne i både utsalgene og nettbutikken.  – Det er et stort vekstpotensial i konditoriet, sier Paal, og forteller at de har planer om å utvide denne delen. 

Viktig å satse på nærmiljøet

Pandemien har latt Garçon kjenne på den sårbarheten det innebærer å være små. Med to av fire utsalg som i stor grad er tuftet på togtrafikk, har de i løpet av de siste 18 månedene jobbet hardt for å unngå å "gå tom for penger".

En svært hyggelig velkomst hos Garçon på stasjonen i Lillestrøm!

– Å være såpass få ansatte i bakeriet som vi er nå gjør oss sårbare, sier Paal. Dette er en av mange årsaker til at Garçon har ambisjoner om å vokse. Da kan de sikre både lønnsomhet og arbeidsplasser i nærmiljøet.

Og nærmiljøet er noe som er viktig for Garçon. Både eiere og ansatte er opptatt av matsvinn og lokalprodusert mat. – Bransjen vår henger etter når det kommer til matsvinn, og det ønsker vi å gjøre noe med. Vi må etterstrebe å ha så lite matsvinn som mulig, og vi vil derfor i større grad bake og levere varer etter behov utover dagen. Slik slipper vi å få store mengder mat til overs, og i tillegg får kundene våre enda ferskere varer, sier Paal. Et ønske om å bruke det som fins i nærmiljøet har ført til gode samarbeid med andre lokale matprodusenter. Rosenberg Spiseforretning, som er en lokal kvalitetsleverandør av kjøttprodukter, forsyner Garçon med kjøttprodukter til pizza, salater og påsmurte bakevarer. At lokale matprodusenter benytter seg av hverandres tilbud på denne måten, kan være med å bidra til at Lillestrøm etter hvert blir et sted for matglede og matopplevelser av ypperste klasse.

 

Bli kjent med flere medlemsbedrifter:

  1. |

    Bli kjent med Bakst&Brygghuset

    Øystein Hoff begynte å jobbe i bakeri da han var ti år. Etter mange år i bransjen, kjøpte han Thomsen Bakeri i Åsane, og døpte det om til Bakst&Brygghuset. Å gå tilbake til håndverket syns han var utrolig kjekt.

  2. |

    Bli kjent med Stavanger conditori

    Per Arvid Aartun var ansatt som baker i det lokale bakeriet Mesterbakeren i Stavanger, før han etablerte et ekte håndverksbakeri i lokalene til sin tidligere arbeidsgiver.

  3. |

    Bli kjent med Roxman Bakeri og Konditori

    På forsommeren i fjor, flyttet Roxman Bakeri og Konditori fra Sirevåg sentrum til det nybygde bakeriet langs Nordsjøveien. Selv om avstanden kun er på ca. 600 meter, resulterte flyttingen i tidenes omsetning for det 67 år gamle familiebakeriet.