Det familiedrevne håndverksbakeriet, Grim Bakeri og Konditori, har funnet oppskriften på suksess. Siden 1998 har Roy og Lillian Kristiansen drevet bakeriet som nå har fire utsalg i og rundt Kristiansand, og de ser lyst på fremtiden.
Vi i BKLF ønsker å bli bedre kjent med medlemmene våre, og at medlemmene våre kan få mulighet til å bli kjent med hverandre. Vi vil derfor bli bedre kjent med et nytt medlem hver måned. Ønsker du å bli bedre kjent med oss kan du kontakte Solveig Lygre.
Roy er daglig leder og ansvarlig for bakeridriften. Han er virkelig stolt over bakeriet sitt, og brenner for håndverket. Lillian har ansvaret for bakeriutsalgene og jobber i alle fire. Hun synes det er viktig å være til stede i utsalgene for å få kontakt med både kunder og ansatte.
Nylig kom en kunde inn i bakeriet på Grim og lurte på hvorfor han skulle betale mer for deres bakevarer enn de han kunne kjøpe billigere i butikken ved siden av. Roy inviterte ham med inn i bakeriet for å vise ham hvordan baker- og konditorvarer blir til. Han fikk kjenne på deigene og han fikk se arbeidet som ble lagt i hvert et bakverk. Da han helgen etter kom tilbake, kunne han fortelle at han var sjokkert over at det han alltid hadde trodd var et ordentlig bakeri i dagligvarebutikken, viste seg bare å være en ovn. Han følte seg lurt.
Håndverksbakeri og lærebedrift
Roy kan fortelle at det har hendt mange ganger opp gjennom årene at folk spør hva som er forskjellen på bakevarene hos Grim og bakevarene de kan kjøpe mye billigere i butikken ved siden av. De vil gjerne vite hvorfor de skal betale mer hos oss enn hos bakeriet i dagligvarebutikken. Baksten der er jo like fersk. "Det er ikke alltid så lett for bakeren på hjørnet å forklare at det vi holder på med er ekte håndverk - bakevarer som er laget fra grunnen her i bakeriet, og med gamle håndverksmetoder. At butikkbakeriet i motsetning bare er en ovn der betjeningen steker fryste bake-off – produkter (halvstekte bakevarer) som er industrielt framstilt og masseprodusert, gjerne laget av deig som er importert fra utlandet. Her er vi veldig takknemlige for den jobben BKLF har gjort med å løfte dette opp på et nasjonalt nivå. Håndverksbakeriordningen er noe virkelig bra; det viser kunden hva bakeriet står for", sier Roy. Grim bakeri og konditori ble sertifisert håndverksbakeri av BKLF i 2020.
Grim er også kjent for å være en god lærebedrift. I dag er det fem ansatte i produksjonen, hvorav to er bakelærlinger. Ryktene sier at det er to usedvanlig flinke lærlinger som begge har blitt tilbudt jobb på Grim etter endt læretid. Den ene lærlingen heter Martin, og er sønn av Roy og Lillian. Kanskje er det han som skal drive bakeriet videre en gang i fremtiden?
Overskuddet nesten tredoblet på et år
Til tross for at det har vært tunge tider på grunn av pandemien det siste året, har Grim hatt et bedre resultat enn noen gang. Kristiansen vil ikke si at det bare er på grunn av at folk har kost seg mer hjemme. Etter at de hentet inn en styreleder utenifra ble overskuddet nesten tredoblet på et år; fra 650 000 i 2019 til 1,9 millioner i 2020.
Oppskriften på suksessen til Roy og Lillian er altså å konsentrere seg om det de er gode på, nemlig å levere baker- og konditorvarer som skiller seg betraktelig fra bake-off - produkter, ta seg godt av personalet og kundene, og la andre gjøre den jobben de selv ikke er like gode på.
Øystein Hoff begynte å jobbe i bakeri da han var ti år. Etter mange år i bransjen, kjøpte han Thomsen Bakeri i Åsane, og døpte det om til Bakst&Brygghuset. Å gå tilbake til håndverket syns han var utrolig kjekt.
Per Arvid Aartun var ansatt som baker i det lokale bakeriet Mesterbakeren i Stavanger, før han etablerte et ekte håndverksbakeri i lokalene til sin tidligere arbeidsgiver.
På forsommeren i fjor, flyttet Roxman Bakeri og Konditori fra Sirevåg sentrum til det nybygde bakeriet langs Nordsjøveien. Selv om avstanden kun er på ca. 600 meter, resulterte flyttingen i tidenes omsetning for det 67 år gamle familiebakeriet.