Som nyutdannet konditormester og fullstendig "fag-nerd", hadde Gunvor Fiskå lyst å bestemme selv hvilke kaker hun skulle lage. I 1994, etter at hun var ferdig med mesterprøven, startet hun derfor Ryfylke bakeri & konditori.
Bakeriet ligger på Jørpeland, en halvtimes kjøretur fra Stavanger sentrum. Dersom du skal fra Stavanger sentrum til Preikestolen, er caféen på Jørpeland et naturlig
Bli kjent med
Vi i BKLF ønsker å bli bedre kjent med medlemmene våre, og at medlemmene våre kan få mulighet til å bli kjent med hverandre. Vi vil derfor bli bedre kjent med et nytt medlem hver måned. Ønsker du å bli bedre kjent med oss, kan du kontakte Solveig Lygre.
stoppested om du vil ha ferske bakervarer med på turen. Ryfylke bakeri & konditori har også en kafé på Tau, og en cateringavdeling der de lager mye påsmurt, men også koldtbord, tapas og middager kan man bestille her.
Håndverksbakeri
På Ryfylke bakeri & konditori får du ekte håndverksprodukter uten tilsetningsstoffer. Her lages alle produkter for hånd etter stolte tradisjoner, og i mai 2019 ble Ryfylke bakeri og konditori sertifisert '"Håndverksbakeri" av BKLF. – Det er kjempekjekt at vi har fått et merke som kan skille ut de som er håndverksbakeri, sier Gunvor. – Dette er en fin måte for håndverksbakeriene å få vise frem stoltheten sin på. Selv fikk vi en del blest og medieoppslag da vi ble sertifisert. BKLF har gjort en god jobb med å få etablert og skape oppmerksomhet rundt dette, sier Gunvor.
I disken på Ryfylke bakeri & konditori bugner det av kaker og søtbakst i alle varianter, påsmurte Horn, baguetter, blingser og rundstykker. På spørsmål om hva de selger mest av, svarer Gunvor at det er napoleonskaken. – Denne har vi til og med fått tildelt merkevareprisen fra Ryfylkealliansen for, smiler hun. I tillegg har de en sjokoladekake som er veldig populær. – Vi har en utrolig god sjokoladekake. Tidligere solgte vi nesten ingenting av denne, og jeg kunne ikke forstå hvorfor, sier Gunvor. – Så var jeg på en hyttetur med noen venner, det er kanskje 12-13 år siden, og jeg hadde med denne kaka. Da vi spiste den, utbrøt en i følget: "denne kaka er farlig god; det burde ha vært advarsel på den"! Teft for markedsføring som jeg har, fikk jeg da idéen om å gjøre et stunt ut av dette. Jeg reiste hjem og bestilte tusenvis av esker med advarselen "denne kaka er farlig god" trykket på. Etter dette eksploderte salget, og kaken har siden vært en av våre bestselgere, ler Gunvor. Hun sier hun tok en sjans med å bestille så mange esker, men hun har alltid vært glad i markedsføring og hadde en god følelse på denne.
Årets bakeri 2021
Ryfylke bakeri & konditori har gjennom nesten 30 år etablert seg som en bedrift med stort engasjement for fagene. Siden åpningen i 1994, har de utdannet 21 bakere og konditorer, og alle som jobber i produksjonen har svennebrev eller kompetansebevis. De har en konditor ansatt i kaféen, og avdelingslederne har kokkefagbrev. Fagkunnskapen i bedriften er unik, noe de fikk bekreftet tidligere i høst da de ble kåret til "Årets bakeri". I år var det nemlig bedriftens sammensatte fagkompetanse som ble særlig vektlagt av juryen. – Det var stor stas å bli kåret til "Årets bakeri". Dette var en annerkjennelse av 30 år med arbeid! Vi har fått veldig mye oppmerksomhet fra både kunder og andre, smiler Gunvor.
Brenner for utdanning og lærlinger
Videre forteller hun at det å dele og videreføre denne kunnskapen er utrolig viktig. – Det jeg brenner aller mest for er utdanning og lærlinger. Vi prøver å alltid ha en baker- eller konditorlærling. Ofte blir det konditorlærling fordi det er vanskelig å få tak i bakelærlinger. I dag har vi en lærling i butikkfaget som jobber i den ene kaféen, men vi prøver å få inn en baker- eller konditorlærling. Lærlingene er fremtidens hender, og vi må ta inn lærlinger dersom vi vil ha fagfolk. Det å ha lærlinger gir også mye til bedriften. Det krever at vi som skal lære opp må følge med i utviklingen; vi må skjerpe oss og hente frem gammel kunnskap. Til gjengjeld får vi tilbake inspirasjon når lærlingene har vært på kurs og fått ny kunnskap, sier Gunvor.
Viktig med konkurranse for å bli god
Lærlingene på Ryfylke bakeri & konditori blir sterkt oppfordret til å delta i konkurranser. – Det er så viktig med konkurranseerfaring. Man må utfordres for å bli god, og det er super trening frem til svenneprøven.
Våre lærlinger skal ha en særlig god grunn for ikke å delta i konkurranser, sier Gunvor. Selv har Gunvor deltatt i flere konkurranser, og er en stor pådriver for at det skal arrangeres konkurranser i regionen. Rogalandsmesterskapet, som er en konkurranse for de under 22 år, har Gunvor vært med å arrangere siden 2015.
Engasjert
I tillegg til å være en pådriver for fagkonkurranser, har Gunvor alltid vært engasjert i faget og bransjen. På slutten av 90- tallet var hun sammen med noen andre engasjerte personer med og grunnla «Kimen», en organisasjon som avholdt kurs for bakere og konditorer. Hun er styreleder i Stavanger og omegn baker- og konditorlaug, der hun også har vært styremedlem siden 1998 (med et avbrekk på ca. fire år når barna var små). Gunvor har også i flere perioder sittet i styret i BKLF, og ble innvalgt igjen i år. Siden 2018 har hun også vært styremedlem i «Opplæringskontoret for matfag i Rogaland». Nå jobber hun i tillegg med de nye fagbøkene for konditorelever på Vg2. I begrunnelsen fra juryen i Årets bakeri heter det at "i tillegg til å jobbe veldig seriøst og målrettet med utvikling av egen fagkompetanse, bruker også ledelsen tid på å formidle sin kompetanse videre i bransjen. Dette er samfunnsengasjement på høyt hold, og vi tror at akkurat dette bakeriet vil være en attraktiv arbeidsplass også i fremtiden". At Gunvor har tid til å drive en bedrift med slik suksess, i tillegg til å være så engasjert i så mye, kan virke ubegripelig for enhver.
Ryfylke bakeri & konditori er også engasjert i bærekraftig produksjon, og jobber for tiden med å bli sertifisert Miljøfyrtårn. Miljøfyrtårn er et miljøledelsessystem og et godt verktøy for å følge opp og jobbe kontinuerlig med å redusere virksomhetens miljøpåvirkninger. – Vi jobber systematisk og målrettet med å redusere våre miljøpåvirkninger og er opptatt av å ta samfunnsansvaret og miljøpåvirkningene våre på alvor. For å unngå overskuddsvarer bruker vi Too Good To Go. Takket være denne appen har vi så å si aldri varer til overs, noe som er utrolig bra, forteller Gunvor.
Inspirasjon for bransjen
Det er ingen tvil om at Gunvor er en ekte håndverker som brenner for faget, noe som gjenspeiler hele bedriften og miljøet rundt. Selv om Gunvor de siste årene ikke har jobbet så mye i produksjonen, klarer hun å skape et unikt miljø i bakeriet ved å la sitt engasjement smitte over på de ansatte. De blir oppfordret til å delta på fagkurs, konkurranser og landslaget, for deretter å ta med ny kunnskap tilbake og delta i produktutviklingen. Gunvor og Ryfylke bakeri & konditori er helt klart en stor inspirasjon for hele bransjen!
Øystein Hoff begynte å jobbe i bakeri da han var ti år. Etter mange år i bransjen, kjøpte han Thomsen Bakeri i Åsane, og døpte det om til Bakst&Brygghuset. Å gå tilbake til håndverket syns han var utrolig kjekt.
Per Arvid Aartun var ansatt som baker i det lokale bakeriet Mesterbakeren i Stavanger, før han etablerte et ekte håndverksbakeri i lokalene til sin tidligere arbeidsgiver.
På forsommeren i fjor, flyttet Roxman Bakeri og Konditori fra Sirevåg sentrum til det nybygde bakeriet langs Nordsjøveien. Selv om avstanden kun er på ca. 600 meter, resulterte flyttingen i tidenes omsetning for det 67 år gamle familiebakeriet.