Bli kjent med Harstadbotn Bakeri & Konditori

I Harstad ligger et sjarmerende håndverksbakeri med tradisjoner så sterke, at hjemlengtende Harstadværinger fikk et av Oslos største bakerier til å produsere sirupskaka deres til jul.

Harstadbotn Bakeri & Konditori ble grunnlagt av Lillian og Ivan Andreassen (bildet over) i 1958. Tjuefem år senere overtok datteren Sissel og hennes mann Ole Blomsø bakeriet som nå har gått videre til deres barn Kristin, Silje og Trond Ivan.

Bli kjent med

Vi i BKLF ønsker å bli bedre kjent med medlemmene våre, og at medlemmene våre kan få mulighet til å bli kjent med hverandre. Vi vil derfor bli bedre kjent med et nytt medlem hver måned. Ønsker du å bli bedre kjent med oss, kan du kontakte Solveig Lygre.

Her kan du lese mer om medlemskap og medlemsfordeler

I løpet av sine 63 leveår er Harstadbotn Bakeri og Konditori blitt en institusjon for Harstadværingene. Silje kan fortelle at det er mye historie i veggene i bakeriet besteforeldrene hennes grunnla. Hit kommer folk for å handle førsteklasses baker- og konditorvarer mens de mimrer om svunne tider. "Vi har mange kunder som sier at når de kommer hjem på ferie til Harstad, så må de innom oss for å kjøpe laup (anisbolle), nøttestenger og suksesstopper fordi de synes de er så gode", sier Silje som er den yngste i søskenflokken.

Tradisjonsrikt og fremtidsrettet

Harstadbotn Bakeri & Konditori ble i februar 2020 sertifisert håndverksbakeri av BKLF. "Kundene våre synes utmerkelsen er vel fortjent og veldig artig! Vi er stolte over denne sertifiseringen, den er et bevis på at vi setter håndverk og tradisjoner høyt", sier Silje.

Og at tradisjoner og godt håndverk er noe som settes høyt i familiebakeriet Harstadbotn, er det ingen tvil om. Samtidig er ledelsen fremtidsrettet, og følger med på trender bransjen.

Silje Blomsø, Marielle Jenssen (konditor) og Kaisa Søtvik Olsen (konditor) viser stolt frem nydekorerte donuts.

Sosiale medier har de siste årene blitt en viktig salgskanal, og på Facebook og Instagram poster de bilder av fristelser som spesielt treffer de yngre. Donuts er blitt en hit. På Harstadbotn lages det donuts i et bredt spekter av farger og smaker. Hver fredag selges det to til tre hundre av disse lekkert dekorerte småkakene. Treat box er også noe som har blitt svært populært blant yngre kunder. Disse kan fås til alle anledninger, og inneholder noe for enhver smak.

Hvem hadde vel ikke jublet over en slik treat box til påske?

Viktig med lærlinger

Harstadbotn har 7 ansatte i produksjonen, og av disse er det to lærlinger. "Å ha lærlinger er utrolig viktig for å få fagfolk til bransjen, og vi skulle gjerne hatt plass til flere lærlinger" sier Silje. En av konditorene er med i prøvenemnda, noe Silje mener er med på å heve kvaliteten hos Harstadbotn. At bransjen nå har fått sitt eget opplæringskontor med et så høyt nivå er med på å styrke den faglige kompetansen hos lærlingene ytterligere, mener Silje. Lojaliteten hos de ansatte er også en viktig faktor for kvalitet. "Atle Mikalsen har jobbet hos oss siden mai 1979. Han jobber noe mindre i dag, da han egentlig er pensjonist". Silje kan også fortelle at fjerde generasjon nå har sluppet til i bakeriet, så det er ingen utsikter til at Harstadbotn Bakeri & Konditori forlater familien i nærmeste fremtid.

I tillegg til egne utsalg, er institusjoner og dagligvare en del av kundekretsen. På spørsmål om hvordan de har håndtert de store utfordringene det siste året, får vi svar at det egentlig har gått veldig bra. Omsetningen har økt med 16% og resultatet med 70%. "Folk har kost seg mer hjemme under pandemien", konstaterer Silje.

Faglig fellesskap

"Som medlem av BKLF er vi del av et faglig fellesskap som er viktig for bransjen. BKLF har også mange gode tilbud vi kan benytte oss av. I tillegg til opplæringskontoret BKO er kurstilbudene vi nå kan få gjennom Baker- og Konditorakademiet veldig spennende. Det er virkelig godt å ha et slikt fellesskap å lene seg på", sier Silje.

Daglig leder, Rune Torbergsen, med den berømte sirupskaka.

Alltid rom for forbedring

På Harstadbotn Bakeri & Konditori prøver de alltid å bli bedre på det de allerede er gode på. Silje nevner lunsj, festkaker og donuts som sine spesialiteter, og de har nå investert i et frityranlegg slik at donut-produksjonen kan bli mer effektiv. Anlegget kan også brukes til berlinerboller, noe Harstadværinger spiser i store mengder fra januar til mars.

Service er også en spesialitet, og er høyt prioritert. Da Harstadbotn Bakeri & Konditori før jul fikk en bestilling på sirupskake fra en utflyttet Harstadværing i Oslo, gjorde de som vanlig alt de kunne for å oppfylle kundens ønske. Å sende en fryst kake var ikke ideelt, da den ville tape smak på denne måten. Daglig leder, Rune Torbergsen, tok derfor kontakt med det populære Oslo-bakeriet «Åpent Bakeri». De hadde ikke hørt om sirupskake, men var imidlertid villig til å bake kaka. Rune sendte dermed oppskriften fra Harstadbotn til Oslo slik at Jan og flere med ham kunne få sirupskake til jul. Og hvem vet? kanskje blir sirupskaka en del av julesortimentet til Åpent Bakeri også i år?

Bli kjent med flere medlemsbedrifter:

  1. |

    Bli kjent med Bakst&Brygghuset

    Øystein Hoff begynte å jobbe i bakeri da han var ti år. Etter mange år i bransjen, kjøpte han Thomsen Bakeri i Åsane, og døpte det om til Bakst&Brygghuset. Å gå tilbake til håndverket syns han var utrolig kjekt.

  2. |

    Bli kjent med Stavanger conditori

    Per Arvid Aartun var ansatt som baker i det lokale bakeriet Mesterbakeren i Stavanger, før han etablerte et ekte håndverksbakeri i lokalene til sin tidligere arbeidsgiver.

  3. |

    Bli kjent med Roxman Bakeri og Konditori

    På forsommeren i fjor, flyttet Roxman Bakeri og Konditori fra Sirevåg sentrum til det nybygde bakeriet langs Nordsjøveien. Selv om avstanden kun er på ca. 600 meter, resulterte flyttingen i tidenes omsetning for det 67 år gamle familiebakeriet.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne