Bak surdeigsbrød med Fredrik Lønne

Dette brødet er et lyst brød som passer til det meste. Jeg liker å kalle dette for et landbrød, fordi det minner om de flotte brødene som Frankrike er så kjent for. Her får du en god skorpe og en myk, litt seig krumme. Er du heldig danner det seg store luftporer inni brødet etter det er bakt.

Lag en surdeig

 Å lage en surdeig er en prosess, og det gir deg et hevemiddel som du kan ha hjemme i årevis om du bare gir den litt omsorg. Under skal jeg forklare hvordan du ganske enkelt kan lage en surdeig som passer til det brødet som følger.

Dag 1:

Bland sammen mel og vann i en bolle, for eksempel av glass eller plast. Bland sammen godt slik at det ikke finnes klumper i ”røren”.

Du kan starte med:

100 g Siktet hvetemel, økologisk

100 g fingervarmt vann

Dag 2:

Kast ca. halvparten i søpla, bland inn det samme som dagen før.

Dag 3 & 4:

Gjenta prosedyren fra dag 2 på dag 3 og dag 4. På dag 3 så kan det oppstå bobler i bollen, og dag 4 er det nok mer liv enn dagen før.

Om den ikke har begynt å boble eller heve kan du gjenta prosedyren en dag til. Den skal doble seg og boble, det skal være klart liv i deigen.

Den kan oppbevares i kjøleskapet og friskes opp med lik mengde mel og vann før du skal bake med den. Surdeigen skal ha en konsistens som en litt tykk pannekakerøre. Skal du lage en deig på morgen kan du friske opp før du legger deg om kvelden. Vil du lage deigen på ettermiddagen frisker du opp før du går på jobb om morgen. Da får den nok tid til å bli klar for baking.

Ingredienser Surdeigsbrød (1 brød):

450 g Siktet hvetemel (økologisk)
50  g Sammalt hvetemel, fin eller grov (helst økologisk)
3,5 dl Vann
100 g Oppfrisket og livlig hvetesurdeig
10 g Salt

Slik gjør du:

  1. Bland sammen alle ingredienser i en bolle til en klumpfri deig. Bare lett sammen, nå ser det absolutt ikke ut som en fin brøddeig.
  2. La dette stå i romtemperatur i 1 time med et klede over.
  3. Etter timen er gått vender du deigen over seg selv i bollen.
  4. Ta ”fliker” og vend deigen inn mot midten mens du snur bollen rundt til du har vendt hele deigen over seg selv. (Her er det lurt å ha litt vann på hendene).
  5. Dette gjentar du 2 ganger til med 1 time mellom hver gang. Etter siste gang lar du den stå i 1 time til.
  6. Nå er det på tide å forme brødet. Først og fremst finner du frem en bolle eller en hevekurv (om du har). Legg et kjøkkenhåndkle i bollen/kurven og strø godt med mel i den.
  7. Ta deigen ut av bollen og form et rundt brød. Hvordan du gjør dette er ikke så viktig, bare brødet har en side som er glatt og stram. Legg denne siden ned i bollen/kurven. Nå skal brødet heve. Det kan du gjøre i romtemperatur eller i kjøleskapet til neste dag. Brødet skal heve ganske mye, nesten dobbel størrelse.
  8. Når du er kommet dit at brødet skal bakes, setter du en jerngryte i ovnen på 250 grader. Jeg pleier å si at ”når ovnen er varm er gryta varm”.
  9. Ta ut gryta, fjern lokket og velt brødet ned i gryta. Her gjelder det å være veldig forsiktig, det er veldig varmt! Sett på lokket, sett gryta inn igjen og skru ned til ca. 230 grader.
  10. Brødet bakes med lokk i ca. 30 min, ta av lokket og bak brødet til du syns det har fått en fin farge.
 
Laget av landslagsbaker Fredrik Lønne