Lag en surdeig
Å lage en surdeig er en prosess, og det gir deg et hevemiddel som du kan ha hjemme i årevis om du bare gir den litt omsorg. Under skal jeg forklare hvordan du ganske enkelt kan lage en surdeig som passer til det brødet som følger.
Dag 1:
Bland sammen mel og vann i en bolle, for eksempel av glass eller plast. Bland sammen godt slik at det ikke finnes klumper i ”røren”.
Du kan starte med:
100 g Siktet hvetemel, økologisk
100 g fingervarmt vann
Dag 2:
Kast ca. halvparten i søpla, bland inn det samme som dagen før.
Dag 3 & 4:
Gjenta prosedyren fra dag 2 på dag 3 og dag 4. På dag 3 så kan det oppstå bobler i bollen, og dag 4 er det nok mer liv enn dagen før.
Om den ikke har begynt å boble eller heve kan du gjenta prosedyren en dag til. Den skal doble seg og boble, det skal være klart liv i deigen.
Den kan oppbevares i kjøleskapet og friskes opp med lik mengde mel og vann før du skal bake med den. Surdeigen skal ha en konsistens som en litt tykk pannekakerøre. Skal du lage en deig på morgen kan du friske opp før du legger deg om kvelden. Vil du lage deigen på ettermiddagen frisker du opp før du går på jobb om morgen. Da får den nok tid til å bli klar for baking.