Bakerlandslagets rugbrød

Rug gir en fyldig og saftig smak, og gir en lenger holdbarhet til brødet. Perfekt for ukens matpakker. For best mulig smak - bruk tid! Til gjengjeld får du saftige, luftige brød. Planlegg godt og gi deigen masse hvile

Ingredienser Rugbrød
 
Tidsbruk: 2 døgn
Steketid: Over 60min
 
6dl Kaldt vann
15g Gjær
800g Sammalt rug, fin

Bløtlegging:

1l Kaldt vann
500g Rugkjerner
250g Solsikkekjerner
250g Linfrø

Dag 3:

36g Havsalt
10g Maltekstrakt
3ss solsikkeolje til pensling
 
 

Slik gjør du

Visste du at...

Rug ligger på topp når det gjelder innhold av kostfiber (ca. 16%), og kornet er i tillegg rik på mineraler og vitaminer. Rug inneholder også en type bioaktive komponenter, som ser ut til å beskytte mot hormonelle krefttyper og hjerte- karsykdommer.

Dag 1:

Fordeig: Hell vannet i en bolle. Løs opp gjæren i vannet, og bland rugmelet i væsken. Dekk bollen med et klede eller et lokk, og la det stå i romtemperatur i 2 dager.

Dag 2:

Bløtlegging: Hell vannet i en ny bolle. Tilsett resten av ingrediensene, og bland sammen. Dekk bollen med et klede eller et lokk, og la det stå i romtemperatur til dagen etter.

Dag 3:

  1. Bland fordeigen og bløtlagte ingredienser sammen, tilsett salt og evt. maltekstrakt. Maltekstrakten gir brødet mer smak og aroma, samt farge. Elt deigen godt sammen (minst 10 minutter).

  2. Fordel deigen i 3 godt smurte brødformer (1,8-2,0 liter). La brødene heve i formene på et lunt sted. De skal heve til de når kanten av formene (2-3 timer).

  3. Stek rugbrødene ved 180 °C i 75-80 minutter. Ta brødene ut av formene, og avkjøl på rist.