Grovbrød

Grovbrød er sunt og godt, og gjør du alle forberedelsene dagen i forveien, har du rykende ferske brød til frokosten! La mel og vann få stå alene en stund. Da får du godt, saftig brød.

Ingredienser Grovbrød
 
750g Kaldt vann
500g Hvete, sammalt fin
70g Rug, sammalt fin
430g Hvetemel, siktet
15g Fersk gjær
15g Salt

Slik gjør du

  1. Bland sammen kaldt vann og melet, og la det stå 1 time på benken.
    Ved å gjøre dette oppnår du viktige effekter:
    • Det sammalte melet får den tiden det trenger for å trekke til seg (abosbere) vannet.
    • Det siktede hvetemel binder seg bedre sammen (det vi kaller autolyse).
    Dette bidrar til at du får et saftig og holdbart brød, som ikke smuler.
  2. Deretter tilsetter du salt og gjær.
    Elt deigen i kjøkkenmaskin (med eltekrok) i ca. 10 minutter på lav hastighet, og ca 5 minutter på medium/rask hastighet. Deigen er ferdig eltet når den er glatt og smidig – og du kan strekke den ut til en tynn hinne, uten at deigen ryker (da er glutenet i deigen godt utviklet).
  3. La deigen hvile i ca 1 time (dekk over med et klede).
  4. Del deigen i to, og form brødene.
  5. Legg brødene på et brett, dekk over med plast, og sett brettet i kjøleskapet over natten. I denne kjølige temperaturen, og over såpass lang tid, får deigen rikelig tid til å utvikle en deilig smak og aroma.
  6. Neste dag tar du brettet med brødene ut av kjøleskapet, og lar de temperere seg på kjøkkenbenken i ca 30 minutter.
  7. Forvarm ovnen til høyeste temperatur (maksimum).
    Når ovnen er varmet opp, og før du skal steke brødene kan du gjøre følgende:
    • Dryss mel over brødene, slik at de blir fint dekorert.
    • Ta den skarpeste kniven du har tilgjengelig, og lag et langsgående snitt på toppen/ midten av brødet. Snittet vil gi deg et dekorativt utseende på brødet, samt en god skorpe brødet.
  8. Sett platen med brødene inn på nederste rille i ovnen, senk temperaturen til 230°C, og la brødene steke i ca 45 min.
  9. Avkjøl brødene på rist.

Velbekomme!