Gulrotloff og -focaccia

Ingredienser
 
1000g Møllerens hvetemel
300g Revet gulrot (2stk)
600g Vann
50g Bremykt
20gFersk gjær
15g Salt
150g Cherrytomater
Maldon flaksalt (dekor)

Slik gjør du

  1. Start med å rive gulrøttene og legg det i et desilitermål sammen med oppmålt vann.
    Dette kan du gjøre en dag i forveien om du vil, jo lengre gulroten blir liggende i vannet, jo mer farge vil den gi deigen. Ligger gulroten for lenge i vannet, vil den starte å gjære. Maks 2-3 dager.
  2. Du er klar til å kjøre deigen og blander hvetemel, vann og gjær i en eltemaskin.
    Elt deigen i 5 – 10 minutter før du tilsetter fettet og lar maskinen gå på noe høyere hastighet i ca 5 minutter.
    Husk å dra deigen ned fra eltekroken om den henger seg fast.
    Når deigen begynner å bli smidig, tilsetter du saltet, elter til saltet har blandet seg inn før du tilsetter gulrøttene. Nå må du elte i ca 5 minutter til gulrøttene er godt blandet inn i deigen.
    Deigen er nå mye bløtere enn til å begynne med, men lang hviletid vil gjøre at deigen blir fastere og lettere å jobbe med.
  3. Legg deigen i en stor langpanne smurt med litt olje og legg over en plastfilm. La deigen hvile i 1,5 – 2 timer.
  4. Del cherrytomatene i to og press disse ned i focacciaen. Hell over litt olivenolje og strø på litt havsalt før du setter focacciaen midt i ovnen, heller 1 dl varmt vann i langpannen du plasserte nederst i stekeovnen. Lukk ovnsdøren raskt og pass deg for vanndampen. Stek på 250 grader i 5 minutter før du skrur ned ovnen til 230 og steker i 10-15 minutter, til skorpen har en lys gyllen farge. Focacciaen smaker herlig som den er, som tilbehør til en suppe eller delt i to med masse herlig pålegg inni.
  5. Nå er rundstykkene i springformen ferdig hevet, og ovnen står igjen på 250 grader. Du gjør samme prosess med 1 dl vann i langpannen. Stek i 5 minutter før du senker temperaturen til 230 grader. Deretter steker du i 20-25 minutter til du har fått en mørk gyllen farge på skorpen. Ta brødet ut av formen og avkjøl på rist. Velbekomme!
___

Laget av landslagsbaker Ivar Bakke