Ingredienser Haustbrød:
Poolish:
200g Kveitemjøl
200g Vatn (kaldt)
1g Gjær
Deig:
401g Poolish
615g Kveitemjøl
125g Sammalt rug, fin
490g Vatn (kaldt)
10g Gjær
20g Salt
75g Solsikkefrø, rista
75g Gresskarkjerner, rista
100g Gulrot, raspa
100g Eple i terningar
Steketid: (tid det tar å steke) ca. 30 minutt +/-
Slik gjør du:
Dag 1:
- Lag poolish (fordeig) ved å blande saman alle ingrediensar, rør godt med visp. Dekk til med plast og la stå på kjøkkenbenken til neste dag.
- Rist solsikkefrø og gresskarkjerner i ovnen til dei er gyldenbrune i fargen. Tid vil variere frå ovn til ovn, men ca 5-10 minutt på 180 *C.
Dag 2:
- Rasp gulrøtter og skjær eple i små terningar.
- Bland saman poolish, kveitemjøl, sammalt rug, gjær og vatn i ei kjøkkenmaskin og elt til ei glatt deig. – hold gjerne igjen 1 dl av vatnet som du tilsett litt etter litt seinare i elteprosessen. Elt deiga i ca 5 minutt på sakte fart og 10 minutt på medium/rask hastighet.
- Tilsett saltet når deiga byrjar bli glatt og smidig. Deiga er ferdig elta når du kan strekke den ut til ei tynn «tyggegummiboble-aktig» hinne som ikkje rivnar. (då er glutenet i deiga godt utvikla).
- Til slutt, når deiga er ferdig elta, tilsett solsikkefrø, gresskarkjærner, gulrot og epleterningar. Elt vidare eitpar minutt til alle ingrediensar er jamnt fordelt.
- Ha deiga oppi ein større bakebolle som du smører med olje eller formfett, og dekk til med eit klede eller plast. La deiga modne/heve til den er dobbel størrelse, ca 2 timar.
- Gjerne stram opp deiga etter ein halvtimes tid ved å «folde den over» seg sjølv eitpar gangar. Dette for å stramme glutenet ytterlegare og dermed få meir spenst i deiga.
- Ha deiga over på benken med litt mjøl under, og del deiga i 3 like store emner. – bruk vekt. Rundvirk deigemna og la dei kvile på benken under eit klede i ca 15 minutt.
- Rundvirk dei 3 deigemna ein gang til og sett på brett med bakepapir. Hev under klede til ca dobbel størrelse.
- Dekor er valgfritt! – Kva med å ha solsikkefrø eller gresskarkjerner på toppen? Eller kanskje berre sikte over litt sikta rugmjøl og eventuelt også lage eit snitt eller tre med ein skarp kniv? Du velger
- Steik brøda midt i ovnen på 220 – 230 grader i ca 30 minutt. Brøda er ferdig stekt når du høyrer ein «hul» lyd når du bankar på undersida av brødet. – avkjøl på rist.
Laget av landslagsbaker Trude Beate Brendehaug