Havrebrød

Lite er bedre enn nystekt, ferskt havrebrød. Saftig, sunt og godt. Men ikke gå i «varmefella». Bruk kun tempererte råvarer og kaldt vann. Hevingen skjer uansett, bare du gir brødet nok tid. Lykke til!

Ingredienser Havrebrød
 
750g Vann
670g Møllerens siktet hvetemel
220g Store havregryn
110g Møllerens havremel
15g Salt
25g Gjær
50g Maltekstrakt

Slik gjør du

  1. Bruk romtempererte råvarer, og kaldt vann som du får fra springen. Vei opp alle ingrediensene i

    Visste du at

    Havre inneholder store mengder mineraler, spesielt jern og vitamin B. Næringsstoffene i havre er jevnt fordelt i kjernen, i motsetning til hvete og rug der de viktigste næringsstoffene ligger i skallet.

    eltebollen og tilsett vannet. Men hold igjen 1 desiliter til senere i elteprosessen.
  2. Elt deigen i 4 minutter på sakte fart for så å øke hastigheten litt. Spe inn den siste desiliteren av vannet litt etter litt til alt vannet er inne. Elt deigen til den begynner å bli blank og jevn i strukturen.
    Når deigen er ferdig eltet settes deigen til modning i ca. 2 timer eller til den har begynt å heve ordentlig.
  3. Ta deigen ut på bakebordet og del den i enten 3 små eller 2 store brød, alt etter hvor store former du har. Form brødene og legg dem i smurte former og sett brødene til heving. Når brødene står litt over kanten på formen er de klare til å stekes. Stryk brødene med vann og strø godt med store havregryn oppå brødene til dekor.
  4. Bak brødene midt i ovnen på 220 til 230 grader i ca. 30 minutter til de har fått en gylden brunfarge.
    Ta brødene ut og dunk i bunnen på brødene. Hører du en hul lyd? Da er brødene ferdige og kan avkjøles på rist.
  5. Er brødene tunge og du ikke hører den hule lyden, bør brødene stekes lenger. Man kan også måle kjernetemperaturen på brødene. Når kjerne temperaturen har nådd 90 grader er brødene ferdige.

God appetitt!

___

Laget av landslagsbaker Nikolai Meling