Ingredienser kanelsnurrer
Slik gjør du:
Skålding:
- Først lager du skåldingen.
- Ha havremelet i en bolle.
- Hell kokende vann over melet, piskes til en glatt grøt med et piskeris.
- Avkjøles i kjøleskap (evnt fryseren i ca 30 min)
Kanelremonse:
- Smør og sukker rører hvitt før kanel blandes i.
- La remonsen stå romtemperert så den er enkel å smøre på deigen.
Grunndeig:
- Ha alle ingrediensene utenom skåldingen, saltet, kardemommen og smøret oppi bakebollen og sett bollen i kjøleskapet ca 1 time (evnt fryseren i 30 min). PS! Ikke la gjæren ligge sammen med sukkeret, da begynner sukkeret å spise av gjæren.
- Knus de ferdigskrelte kardemommefrøene i en morter eller med en stavmikserskål.
- Ta ut bakebollen og skåldingen når tiden er inne, ha skåldingen og kardemommen oppi bollen og start eltingen på sakte fart.
- Når du har startet eltingen, ta smøret ut fra kjøleskapet og del opp i terninger eller tynne skiver, slik at det blir temperert.
- Når deigen har eltet i 10 min, ha i salt og øk hastigheten.
- Elt deigen til den slipper bollen og du kan strekke en «tyggegummiboble-tynn» hinne av den uten at den sprekker. Tiden dette tar avhenger av hvor god eltekrok du har.
- Elt så inn smøret på lav hastighet til deigen igjen er glatt.
- La deigen stå tildekket til den har vokst til dobbel størrelse.
- Kjevle ut deigen ca 40 x 60 cm og smør kanelremonsen på halve deigen. Brett deigen dobbelt og kjevle den ut til ca 60 x 40 cm igjen. Sett den gjerne kaldt, da blir den enklere å dele opp.
- Skjær 1-2 cm tykke strimler, for så å tvinne og snurre deigremsene til fine kanelsnurrer.
- Hver kanelsnurr bør veie mellom 100 og 130 g.
- Sett ovnen på 210 grader.
- Legg på brett og hev dem over varmt vann med kjøkkenhåndkle over, til de har nådd dobbel størrelse.
- Pensle kanelsnurrene med eggeplomme og dryss mandelflan og sukker oppå. Stekes midt i ovnen i +/- 12 minutter (avhengig av hvor store du lager dem, begynn på 10 minutter så du er på sikre siden), til de er gylne og fine over og under.
Laget av landslagsbaker Ivar Bakke