Ingedienser Langtidshevet surdeigsloff
700g Møllerens økologisk hvetemel
500g Vann
300g Møllerens hvete surdeig
15g Salt
Forberedelsestid:
Hele prossesen er veldig lang, men likevel mye døtid. Fra start til slutt vil det ta ca 24 timer, men resultatet er verdt strevet
Slik gjør du:
- Ha alle råvarene i en bolle, og elt deigen sammen med en eltekrok. Deigen skal eltes helt den begynner å bli glatt. En måte å teste når deigen er klar er å gjøre en gluten test. Man tar en del av deigen å drar den forsiktig ut, om man har fått en hinne som ikke sprekker er det et tegn på at deigen er klar. Jeg viser her i filmen hvordan jeg tester at deigen er klar. Når deigen er ferdig eltet så ha den i en bakk å vik den slik som vises på filmen.
- Deigen skal nå heve seg opp i 1,5 time. Når den har gjort det skal du vike deigen enda en gang som ble vist på filmen og la deigen heve ytterligere 1,5 time til.
- Når deigen har hevet klar så del deigen å to like emner. Forsøk å ha så mye luft i deigen som mulig og ikke jobb for mye med deigen. Dette er fordi da blir krumma luftigere å saftigere. Form emnene forsiktig å legg dem i en bakeform. Jeg viser i filmen hvordan jeg former mine emner til denne oppskriften.
- Dryss mel over eller strø frø over f.eks. vallmuefrø om du ønsker det. Dekk emnene med en kjøkkens duk, og ls emnene heve ute i romtemperatur i 1,5 time. Når den har hevet seg opp, legg emnene i kjøleskapet med en kjøkken duk over og la dem stå der til neste dag.
- Det er helt opp til deg hvor lenge du ønsker å ha emnene i kjøleskapet, men jeg anbefaler minst 10-12 timer og maks 2 dager. Jo lengre du har dem i kjøleskapet jo mer smak og luftigere blir det.
- Når du har bestemt deg hvilken til du vil steke dem, ha ovnen på 240 grader, still emnene langt nede i ovnen slik av toppen ikke blir for brent. Ha en ekstra plate som er varm under brødene slik at du kaste i vann i den. Dette vil skape damp i ovnen og det vil bidra til med at du før en finere skorpe på brødet.
- Stek brødene 25-35 minutter. Ta dem ut av formen etter stek
___
Tips & triks:
- En god surdeig er kritisk til at brødet skal være så bra som mulig. Når man starter å bake må man vite om surdeigen er klar til å brukes. Et enkelt tips er og starte med å helle vann mengden i eltebollen først, også surdeigen i etter. Om surdeigen flyter på vannet er det et godt tegn på at den er aktiv og klar til å brukes.
- Surdeigen skal også være veldig luftig om den er klar, man kan se dette på toppen om det er bobler eller ikke.
Laget av landslagsbaker Nikolai Melling