Pjalt

Deilige, tykke lefser er godt. Disse kan godt også akkompagneres med syltetøy. Nam! Ikke vær redd for hornsaltet. Det lukter sterkt, men bidrar til heving og struktur.

Ingredienser Pjelt
 
750g Kulturmelk
200g Seterrømme
200g Sukker
4ss Lys sirup
3ts Hornsalt
1ts Natron (blandes ut i litt kokende vann)
100g Siktet rugmel
Hvetemel - til passe tykk deig

Slik gjør du:

  1. Bland de tørre ingrediensene sammen.
    Løs opp natron i litt kokende vann og bland det i væskene før du rører det hele sammen til en deig som du klarer kjevle ut uten at den kleber for mye. La deigen hvile 30-60 minutter.
    Bruk hvetemel når du kjevler, kost av overflødig når du har fått riktig tykkelse. Ca. 0,5cm.
  2. Pjalten stikker du ut med en rund utstikker i ønsket størrelse evt med et glass eller syltetøylokk.
    Stekes gyldne på begge sider på ei takke. Har du ikke takke, kan du bruke teflon-stekepanne.
    Server gjerne med deilig meierismør og en god brunost.
  3. Er best ferske, frys gjerne ned overskuddet i en tett frysepose og ta opp ved behov. Kan godt varmes litt før servering.
___


Laget av landslagskonditor Monica Smehagen Enebakk