Rødbetbriks

Foto: Christian-Brun

Dette er fristende briks med deilig smak av rødbeter. Det gjør at det passer spesielt godt med fiskepålegg, ost og posteier! Sørg for å beholde luft i deigen, og gi rikelig heving.

Ingredienser Rødbetbriks
 
1kg Hvetemel
200g Røsta rugmel
200g Røsta mandelflak
700g Vann
150g Poolish
10g Gjær
25g Salt
250g Moste rødbeter


Poolish:

50g Vann
50g Hvetemel
1g Gjær

Slik gjør du

Dag 1:

  1. Lag poolishen (fordeig) dagen før. Bland sammen alle ingrediensene og la stå i romtemperatur til neste dag.
  2. Kok opp rødbetene. La de koke til de er møre. Etter koking bruker du en stavmikser og mikser det slik at det blir en stuing av rødbetene. Ikke få den for klumpete. La den stå i kjøleskapet til neste dag.
  3. Røst mandelflakene til de blir lett gyllenbrune. Pass på! Det er fort gjort at de går fra perfekt til brent. Med en gang de er røstet, legg dem i vannet man skal bruke i deigen. La vannet stå i kjøleskapet til neste dag.

Dag 2:

  1. Elt deigen i en kjøkkenmaskin. La saltet og rødbetene være igjen. Kjør 3 min sakte og 4 min hurtig. Ha så i saltet, og kjør den hurtig til deigen er ferdig eltet. Ha i rødbetene og elt deigen sammen igjen.
    La deigen heve i ca 1,5 time. Brett så deigen litt sammen, og la den heve 1,5 time til.
  2. Behold så mye luft i deigen som mulig når du begynner og kutte emnene. Emnene skal være så firkantet som mulig, og så lik størrelse som mulig.
  3. Pensle med egg og strø på mandelflak på toppen. Hev opp til de er klare til å stekes.
  4. Stek på 210-220 grader i ca 10-15 min.
    Legg vann i bunnen av ovnen (i langpanne, f.eks.) så man får damp i stekningen.