Ingredienser Pepperkakedeig:
500 gr Siktet speltmel
150 gr Sammalt speltmel
250 gr Bremykt
200 gr Sukker
150 gr Honning
1 ss Natron
1 ss Kanel
0,5 ts Malt ingefær
0,5 ts Kardemomme
0,5 ts Nellik
0,5 ts Anis
0,5 ts Pepper
2 stk Egg
Slik gjør du:
- Vend sammen de tørre ingrediensene i en bolle.
- Varm opp honning, sukker og Bremykt i en kjele på middels varme. Det skal smelte sammen og løse seg opp.
- Avkjøl, men pass på at det ikke blir for hardt, og rør inn et og et egg.
- Vend inn væsken i det tørre til du har en jevn og fin deig.
- Legg deigen i kjøleskapet i 2 timer, eller til neste dag.
- Forvarm ovnen til 180-200 grader (avhenger av ovn).
- Kjevl ut deigen til 2-3 mm tykk, og trykk ut figurer.
Jeg stekte disse i min ovn i rundt 10 minutter, men se hvordan det går etter 7-8 minutter.
___
Tips:
Mal hel pepper og hel kardemomme i morter, eller kjør med stavmikser om den har en tilhørende boks med knivblader. Da får du mer god kryddersmak, og det blir synlige partikler i deigen, noe jeg syns er sjarmerende og lekkert.
Laget av landslagsbaker Fredrik Lønne