Surdeigsbrød med emmer

Dette er et brød for de som vil utfordre seg på et helt nytt nivå innenfor brød bakning hjemme, veien til et perfekt resultat kan være vanskelig, men slutt resultatet er helt klart verdt strevet med tanke på smak, tekstur og lærdom.

Ingredienser Surdeigsbrød med emmer:

Forberedelsestid: 6timer
Steketid: 35min

350g Møllerens siktet hvetemel, økologisk
200g Fullkorn emmer, økologisk
140g Surdeig på hvete
400-450g Vann (35 grader)
15g Salt

Slik gjør du:

Her får du fremgangsmåte for surdeig

  1. Det første man må tenke på når man stater med denne oppskriften er at Fremgangsmåten tar veldig lang tid, men det er med veldig god grunn til det skal ta tid. For det første er teknikken uten elting hvor du behøver bare en bolle, dine hender og tid. Hva jeg elsker med denne teknikken er at man baker på melets kompromisser, så det hele føles mer som en naturlig prosess og for min egen del kommer virkelig det poetiske frem i brød bakning!
     
  2. Ha i alle ingrediensene i en bolle bortsett fra saltet. Deigen vil føles veldig løs i starten, men om du er tålmodig vil dette ikke bli et problem etter hvert. Om man føler seg fortsatt litt utrygg på at den er så løs kan man alltid starte med mindre vann.

  3. Bland alt sammen i bollene med hendene til blandingen helt til det ikke er noen klumper i blandingen (blande ca 5min) la deigen nå stå i bollen med duk over i 1 time

  4. Etter en time hviling skal saltet inn i deigen, bland saltet inn med hendene til saltet er godt blandet inn. Nå starter prossesen med å utvikle glutenet i deigen og få styrke i deigen slik det er mulig og jobbe med den senere.

  5. La den hvile i 30 min!

  6. Etter 30 min hviling skal du snu på deigen, ta deigen fra undersiden på alle kantene og brett deigen innover mot midten helt til du kjenner den begynner å bli strev. Første gang du gjør dette vil det virke som deigen ikke holder seg helt sammen og det fortsatt bare er en løs blanding, men etter hvert vil glutenet oppstå fremover. La deigen igjen hvile i 30 min og repeter samme metode med å snu deigen innover. Du skal komme på minst 5-8 snuinger før deigen er helt klar.

  7. Her begynner det og bli viktig og ikke være for hard med deigen du skal ikke kna den, jo flere snuinger du har gjort, jo mer forsiktig vil du være fordi det er nå du gir deigen din en struktur og du vil ikke ødelegge den.

  8. Etter du har snudd deigen 5-8 ganger la deigen hvile ytterligere 1time. Når det er klart ta deigen forsiktig på baker benken med mel under. Forme deigen så forsiktig som mulig til en rund form. Du vil beholde all den luften og styrken du har utviklet gjennom hevinga og snuingen så her er det viktig at du er så forsiktig som mulig! Begynn å brett sidene innover mot midten helt til du kjenner deigen har  strammet seg opp, legg da emnet i en heve kurv med en kjøkken klut over. Jeg har brukt rismel i kluten slik emnet ikke klistrer seg fast i kluten, men både rugmel og byggmel funker like bra.

  9. Nå skal emnet heve i ca. 1 time så skal brødet heve i kjøleskapet til neste dag (12-18timer) det kan virke litt overkill med så mye heving, men stol på meg resultatet er verdt det! Det som er greia med så mye heving er for det første smaken uten tvil, skorpa blir mer sprøere, man får en fantastisk fin farge på brødet og teksturen i krumma blir utrolig bra. Men hevinga gjør også slik at enzymer i melet brytes ned og gjør at kroppen tar lettere opp næringsemnene i brødet.

  10. Når du kjenner deg klar til å steke brødet sett ovnen på 240-250grader. Jeg har likt å bruke en pizzastein til å steke brødet mitt på, men man kan også bruke en jerngryte.

  11. Ha pizzasteinen i midten av ovnen og nederst ha en ovnplate til å kaste vann på.

  12. Skyv brødet på steinen og kast en halv kopp med vann på ovnplata under steinen, lukk døren så fort som mulig. Min ovn hjemme har et hull hvor dampen går ut, om du har det så må du tette det midlertidig igjen fordi man vil ha så mye damp som mulig i ovnen mens man baker.

  13. Stek brødet ca 30-35 min helt til brødet har fått en fin farge

___

Laget av landslagsbaker Nikolai Meling