Ingredienser
Plommekompott:
10 stk Plommer
2 stk Kanelstenger
1 stk Stjerneanis
100 g Hvitt sukker
100 g Brunt sukker
50 g Smør
Melkesjokoladekrem:
200 g Fløte
200 g Melk
10 g Sukker
75 g Eggeplommer
50 g Sukker
450 g Melkesjokolade
Brunet sukkercrumble:
200 g Hvetemel
75 g Hvitt sukker
30 g Brunt sukker
100 g Smør
Nyrkrem:
100 g Nyr
20 g Melis
Frø fra en vaniljestang
Slik gjør du:
Kompott:
- Sett ovnen på 160 grader.
- Del så plommene i 2 og ta ut steinen, legg de med innsiden opp i en stekeform.
- Vei opp de andre ingrediensene og gni de sammen med plommene, sett formen i ovnen og la de stå der totalt i 30 minutter imens du hvert 10 minutt rører i formen.
- La plommene avkjøles, sil gjerne av saften så den unngår å bli så bløt, sett det kaldt imens du lager de andre komponentene.
Melkesjokoladekrem:
- Vei opp alle ingrediensene hver for seg.
- Ha melk, fløte og sukker i en kjele, varm dette opp under medium styrke.
- Ha egg og sukker i en annen bolle og bland dette sammen.
- Hell melkeblandingen over i bollen med eggeblanding, rør dette sammen til klumpene er rørt ut og hell det tilbake i kjelen.
- Varm opp til 82 grader under konstant visping, ta kjelen av varmen og sil basen over sjokoladen.
- La det stå litt og smelte, kjør den deretter opp med en stavmikser og få ut alle klumpene
- Sett den kaldt så den kan avkjøle seg og stivne
- Pisk den så opp i maskin til den er fin, glatt og sprøyteklar.
Pisket nyr:
- Ha nyr i en ren klut, og tvinn den igjen over en sil, la den stå og renne av seg væske
- Når mye av væsken har blitt trukket ut og nyr osten er mer fast kremet, ha den i en bolle.
- Pisk den lett opp med melis og vanilje.
Brunet sukkercrumble:
- Sett ovnen på 150 grader
- Smelt smøret
- Ha alle ingrediensene i en bolle utenom smøret, kjør de sammen i en kjøkkenmaskin og ha deretter i smøret mens det rører.
- Kjør det sammen til det begynner å bli smuler. Ha det på en stekeplate og stek i 15 minutter. Smulene skal bli gyllene, avkjøl
Montering:
Bruk gjerne et fint glass til denne desserten, begynn med kompotten i bunnen, et lag med sjokoladekrem, et lag crumble og deretter nyr, fortsett slik til glasset nesten er fylt opp og avslutt med crumble på toppen og pynt med en kvast sitronmelisse.
___
Tips:
Denne kremen og crumbelen passer også perfekt til andre deilige kompotter på frukter eller grønnsaker vi har på høsten. F.eks gresskar eller kvede.
Laget av landslagskonditor Frida Magnussen